Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rotaţiile contingentelor Misiunii ONU în Mali vor fi reluate

thedefensepost.com
MINUSMA mali

Rotaţiile contingentelor Misiunii ONU în Mali (Minusma), suspendate în urmă cu o lună, se vor relua luni cu un nou mecanism de aprobare, a declarat sâmbătă pentru AFP ministrul malian de externe, informaţie confirmată şi de misiunea ONU.

''Minusma şi-a confirmat acordul asupra noilor proceduri şi le-a comunicat tuturor ţărilor care contribuie cu trupe. Nu se vor face excepţii'', a declarat Abdoulaye Diop, ministrul malian de externe. ''Este prevăzut ca rotaţiile să înceapă încă din ziua de luni'' a săptămânii care începe, a confirmat şi purtătorul de cuvânt al Minusma, Myriam Dessables.

Înainte, ''ei (contingentele) ne sesizau direct. Am pus capăt acestei practici. De acum înainte toate cererile vor trebui să fie transmise prin Minusma, care trebuie să le valideze şi să le transmită Ministerului de Externe prin notă verbală'', a precizat ministrul de externe din Mali, potrivit Agerpres.ro.

Rotaţiile contingentelor militare şi de poliţie ale Minusma au fost suspendate pe 14 iulie pe durată nedeterminată, din cauza ''contextului de securitate naţională''.

Vineri, Germania a anunţat că-şi suspendă ''până la noi ordine'' cea mai mare parte a operaţiunilor sale în Mali în cadrul misiunii ONU, denunţând refuzul de survol al autorităţilor din Mali pentru avioanele şi elicopterele germane, fiind astfel împiedicat transportul personalului militar german.

''Germanii trebuie să se conformeze noilor proceduri. Ministrul lor al apărării s-a grăbit să anunţe suspendarea operaţiunilor. Aceasta nu ne impresionează'', a reacţionat ministrul de externe al statului Mali. ''Linia noastră este clară. Nu facem compromisuri asupra chestiunilor ce privesc suveranitatea şi securitatea naţională'', a adăugat acesta.

Statul Mali este condus de o juntă militară care a întors spatele Franţei şi celorlalţi parteneri occidentali, alegând în schimb apropierea de Rusia în încercarea de a opri avansul jihadiştilor care au câştigat teren în această ţară şi în altele vecine ei, precum Burkina Faso şi Niger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.