Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rovana Plumb calcă pe urmele Alinei Gorghiu

Social-democraţii se reunesc vineri şi sâmbătă în cadrul Consiliului Naţional, prilej cu care vor alege preşedintele acestui for, la aproape trei ani de când funcţia nu mai este ocupată de fostul premier Adrian Năstase, singurul candidat fiind Rovana Plumb. Surse social-democrate susțin că ministrul Muncii are gânduri mari și este foarte probabil să își dorească mai mult. Ideea a fost lansată chiar de Rovana Pumb întrun interviu pentru stiripesurse.ro

Consiliul Naţional va aduce totodată o serie de modificări importante în viaţa PSD, prin modificarea statutului partidului cu o serie de amendamente referitoare la cei inculpaţi sau condamnaţi pentru corupţie, la funcţiile deţinute în partid, dar şi la modificarea funcţionării structurilor de conducere, prin scoaterea în afara deciziei politice chiar a Consiliului şi transformarea acestuia într-un for de dezbatere ideologică. 

Membrii PSD care sunt condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie vor fi suspendaţi din partid, conform unei modificări la statut propusă de premierul Victor Ponta, liderul formaţiunii. 

"Este un amendament pe care eu l-am depus, comisia (n.r. - pentru statut) l-a încorporat în propunerile care vor fi vineri şi care prevăd un anumit tip nu de responsabilitate politică, ci de decizie politică pentru acei colegi ai noştri, în frunte cu mine, evident, care se află în diverse faze ale unor procese penale pentru fapte de corupţie. Şi asta înseamnă: dacă eşti inculpat, adică dacă s-a pus în mişcare acţiunea penală, nu mai poţi ocupa funcţiile numite de ministru sau conducerea celor două Camere. Dacă eşti trimis în judecată pentru fapte de corupţie, de asemenea eşti suspendat din funcţiile - din primele nu poţi să fii suspendat, ci eşti înlocuit - eşti suspendat din funcţiile politice, dacă apare o condamnare în primă instanţă, inclusiv din calitatea de membru de partid şi, sigur, în cazul unei condamnări definitive, la fel pentru persoanele arestate preventiv, îşi pierd funcţiile numite, funcţiile politice", a detaliat marţi preşedintele PSD. 

Întrebat dacă există riscul să rămână fără o parte dintre colegii importanţi din partid, Victor Ponta a răspuns că PSD este partidul cel mai mare din România ultimilor 25 de ani. 

Conform unei alte propuneri de modificare a statutului, vicepreşedinţii ar putea coordona departamentele PSD iar aceştia ar urma să fie aleşi uninominal pe domenii la Congresul PSD, la fel ca în 2006. 

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a precizat pe 13 martie că vor rămâne funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv, secretar general - care nu este ales. "Da, eu susţin aceste funcţii. Susţin în schimb ca vicepreşedinţii să fie aleşi pe domenii şi un număr de domenii care să fie stabilit tot prin statut, 8 - 11 domenii, iar vicepreşedinţii să fie aleşi în mod direct, uninominal, nemaisusţinând vicepreşedinţii regionali", a precizat Dragnea. 

Întrebat dacă Ion Iliescu rămâne preşedinte de onoare al PSD, Dragnea a arătat că în statut nu există "numele Ion Iliescu". "Ion Iliescu n-are nevoie de statut ca să rămână preşedintele fondator al partidului şi preşedintele de onoare. De ce să nu rămână? Bineînţeles", a adăugat el. 

O altă propunere discutată de comisia de statut a PSD se referă la cei care au funcţii la nivel naţional şi care nu mai pot ocupa o altă funcţie la alt nivel în partid. 

"Adică cine e membru în BPN să nu mai poată să fie şi preşedinte de organizaţie. (...) Poţi să fii preşedinte de organizaţie locală şi vicepreşedinte la nivel judeţean, dar cei care sunt preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, membru în Biroul Permanent să nu mai poată să ocupe şi altă funcţie din partid. Este o propunere venită din teritoriu, de la mai multe organizaţii, încă nu am decis asupra ei, săptămâna viitoare vom decide", a precizat Liviu Dragnea. 

Tot noul statut ar putea conţine prevederea conform căreia Consiliul Naţional al PSD ar putea ieşi din forurile de conducere ale partidului, urmând să se transforme într-o platformă de dezbatere de proiecte şi idei. 

"Propunerea noastră va fi să rămână trei structuri de decizie în partid - Biroul Permanent, Comitetul Executiv şi Congresul - iar Consiliul Naţional să fie un for, o platformă de dezbatere unde să se prezinte politicile publice ale partidului, unde să se prezinte şi să se dezbată proiectele politice şi proiectul politic al partidului care să fie ulterior aprobat în Congres. Şi, de asemenea, Consiliul Naţional să coordoneze departamentele partidului, care să devină funcţionale, dar nu zeci de departamente, ci un număr de departamente care să fie stabilit în funcţie de domeniile şi importanţa economică şi socială din societatea românească", a declarat preşedintele executiv al PSD. Potrivit lui Dragnea, Consiliul Naţional convoacă Congresul "din punct de vedere scriptic". 

O altă modificare vizează desfiinţarea vechimii de 1-3 ani a membrilor PSD eligibili pentru o funcţie de conducere. 

Modificările la statutul PSD, care vor fi depuse în instanţă după congresul partidului, vor deveni efective după rezoluţia în acest sens a Consiliului Naţional din 20 şi 21 martie. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.