Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Roverul Perseverance al NASA de pe Marte este aproape de a-şi finaliza primul set de obiective

NASA
Roverul Perseverance marte

Roverul Perseverance al NASA este aproape de a-şi finaliza primul set de obiective pe Marte. Robotul a colectat un set divers de mostre de rocă pe care le va depozita în curând la suprafaţă, în aşteptarea transportului pe Pământ de către misiuni ulterioare.

Au trecut 17 luni de când vehiculul a ajuns într-o zonă numită Jezero Crater, suspendat sub o macara de rachetă, potrivit Agerpres.

Tot ceea ce a văzut "Percy" de atunci le confirmă oamenilor de ştiinţă că roverul se află în locul perfect pentru a vâna viaţa.

Nu caută organisme care sunt în viaţă în prezent. Mediul dur de pe Marte face ca prezenţa lor să fie improbabilă. Mai degrabă, robotul caută urmele unei biologii care ar fi putut exista cu miliarde de ani în urmă, când Jezero era ocupat de un lac.

Această istorie străveche, speră oamenii de ştiinţă, este acum înregistrată în mostrele de rocă "uimitoare" care vor fi aşezate într-un "depozit" în următoarele două luni.

„Dacă condiţiile [antice ale lui Jezero] au existat cam oriunde pe Pământ, în orice moment din ultimii 3.5 miliarde de ani, cred că putem spune sau cel puţin presupune că biologia şi-ar fi făcut treaba şi şi-ar fi lăsat amprenta în aceste roci pentru ca noi să le observăm", a declarat David Shuster, cercetător al misiunii Perseverance de la Universitatea din California, Berkeley.

NASA şi Agenţia Spaţială Europeană lucrează la un plan de recuperare a ascunzătorii de roci. Este un plan îndrăzneţ care va implica un alt sistem de aterizare, câteva elicoptere, o rachetă marţiană şi un cargo interplanetar.

Livrarea va include câteva exemple de roci igneice, sau vulcanice, pe care Perseverance le-a forat pe fundul craterului. Acestea vor spune povestea, în mare parte, a Jezero înainte de a fi umplut cu apă de lac, potrivit BBC.

În mod critic, mostrele sunt dintr-un tip de rocă care poate fi datat definitiv. În prezent, vârstele de pe Marte pot fi deduse doar indirect.

Cealaltă parte a cache-ului va include roci de tip sedimentar pe care Perseverance le-a colectat în ultimele luni din depozitele deltaice din sectorul vestic al craterului cu o lăţime de 45 km.

Una dintre mostrele sedimentare, dintr-o rocă supranumită "Wildcat Ridge", s-a format atunci când noroiul s-a depus în lacul Jezero pe măsură ce acesta se evapora. Este plină de săruri. Dar instrumentele roverului arată că Wildcat Ridge conţine, de asemenea, o abundenţă de compuşi organici, sau bogaţi în carbon.

Aceasta este o observaţie tentantă, dar vine cu avertismente importante. „Toată viaţa, aşa cum o cunoaştem, este alcătuită din substanţe organice. Dar, lucru important, materia organică poate fi alcătuită şi prin procese care sunt chimice şi care nu au legătură cu viaţa, de exemplu, prin interacţiunile dintre apă şi rocă. Iar substanţele organice se găsesc şi în praful interstelar", a declarat Sunanda Sharma, cercetător al instrumentelor de misiune la Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA.

În ultimele patru luni, Perseverance a lucrat pe o prăpastie de 40 de metri înălţime care reprezintă marginea deltei.

În scurt timp, robotul se va deplasa de pe această pantă spre o zonă plană din apropiere, pe fundul craterului, unde mostrele de rocă, în tuburile lor protectoare din titan, vor putea fi depuse pe sol.

Oamenii de ştiinţă doresc să colecteze mult mai multe eşantioane, caz în care planul de recuperare s-ar putea concentra pe locul unde va merge robotul în viitor.

O determinare finală va fi influenţată de evenimentele de pe Marte.

Lori Glaze, directorul diviziei de ştiinţe planetare a NASA, a lăudat "incredibila echipă Perseverance" pentru realizările de până acum ale misiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.