Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rudele pot obține fișa medicală a pacientului decedat doar în baza certificatului de moștenitor

Radu Pop
independent.co.uk
pacient in coma spital

Epopeea schimbărilor ce vizează legislația privind drepturile pacientului și modul în care sunt transmise rudelor datele medicale ale unui pacient decedat în spital pare că a ajuns la final, după apariția recentă în Monitorul Oficial a Ordinului Ministerului Sănătății (MS) nr. 991/2024, care se aplică din 14 februarie, conform avocatnet.ro.

Practic, acum se aliniază prevederile normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 cu schimbările apărute în toamna trecută, prin Legea 328/2023,

Legea amintită, care se aplică din 11 noiembrie, adaugă o condiție pentru ca rudele unei persoane decedate în spital să poată cere dosarul medical al acesteia: prezentarea unui certificat de moștenitor.

Până de curând, rudele unui pacient decedat aveau acces la datele medicale ale acestuia doar dacă exista un consimțământ explicit în acest sens. În martie 2023, printr-o ordonanță de urgență s-a stabilit ca, la decesul unui pacient, toate informațiile medicale ce-l vizează să fie furnizate rudelor la cerere. După ce normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului au fost modificate, s-a stabilit, prin ordin, introducerea unor noi prevederi în norme, astfel încât să se stabilească situațiile în care se consideră că pacientul se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul privind transmiterea datelor medicale. Apoi, în toamnă, legea a fost modificată din nou, datele medicale unui pacient urmând să se transmită rudelor după decesul acestuia doar pe baza unui certificat de moștenitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.