Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rudele victimelor masacrului de la Srebrenica vor șă protesteze la Stockholm împotriva acordării Premiului Nobel lui Peter Handke

srebrenica

Rudele victimelor masacrului de la Srebrenica plănuiesc să protesteze în Suedia împotriva acordării premiului Nobel pentru literatură austriacului Peter Handke, a relatat site-ul de ştiri Klix din Bosnia, citat de DPA potrivit Agerpres.

Premiul a stârnit controverse în fosta Iugoslavie din cauza susţinerii lui Handke faţă de fostul lider sârb Slobodan Milosevic, acuzat de atrocităţi în Croaţia, Bosnia şi Kosovo în anii '90.

"Mamele din Srebrenica", o asociaţie care luptă pentru păstrarea în atenţia publică a celei mai grave atrocităţi comise pe solul european de la Holocaust, a anunţat că intenţionează să demonstreze la Stockholm, în cadrul unui protest organizat în faţa Ambasadei Suediei din Sarajevo.

Una dintre "Mame", Munira Subasic, a declarat că grupul va solicita anul viitor Comitetului Nobel să-i recompenseze pe Karadzic, Mladic şi Milosevic şi să satisfacă astfel pe deplin dorinţa criminalilor şi a negaţioniştilor".

Potrivit site-ului, grupul intenţionează să protesteze la Stockholm pe data de 10 decembrie - ziua în care premiile Nobel sunt înmânate în cadrul unei ceremonii de gală.

Liderii politici şi militari sârbi bosniaci, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, au fost condamnaţi pentru genocid şi alte crime de război de către Tribunalul ONU pentru crimele de război din fosta Iugoslavie. Milosevic a fost şi el acuzat, dar a murit înainte de a se pronunţa verdictul.

La Sarajevo, protestatarele au purtat lozinci cu mesajele "A-l premia pe Hadke = A premia atrocităţile", "Premiul pentru Handke este un premiu pentru Milosevic" şi "Negaţionismul este etapa finală a genocidului".

Forţele sârbe bosniace au ucis circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi şi au expulzat restul populaţiei musulmane din Srebrenica în iulie 1995, la sfârşitul războiului din Bosnia (1992-1995).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.