Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rujul de buze, noul instrument de protest din Nicaragua

canal3.md
ruj

Opozanţii preşedintelui Daniel Ortega din Nicaragua au ales rujul de buze ca instrument de protest şi au lansat pe reţelele de socializare sloganul #soypicorojo ("am buzele roşii") pentru a cere eliberarea celor aproximativ 500 de protestatari aflaţi în închisorile din această ţară, potrivit organizaţiilor care militează pentru drepturile omului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ideea a fost lansată atunci când jurnalista şi militanta feministă Marlen Chow a fost arestată, duminica trecută: ea s-a machiat cu mare atenţie şi, apoi, a înmânat rujul ei de buze celorlalte femei din închisoare, încurajându-le să se facă frumoase înainte de interogatorii. 

"Sunt membră a Asociaţiei Femeilor Pico Rojos", a răspuns ea apoi, cu ironie, poliţiştilor care au întrebat-o despre numele organizaţiei din care face parte. 

Răspunsul ei i-a "destabilizat" puţin pe anchetatori, a povestit apoi fosta militantă contra dictaturii lui Anastasio Somoza din anii 1970. În prezent în vârstă de 70 de ani, Marlen Chow se afla printre cele 38 de persoane care au fost arestate duminică de autorităţi, pentru a împiedica o manifestaţie organizată de opozanţii preşedintelui Daniel Ortega.

Citește și: SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea liderului unui cartel de droguri din Mexic

Poliţiştii le-au interogat apoi pe toate acele militante cu buzele atent machiate. "Ce pot să ne facă pentru asta?", a comentat, amuzată, o activistă în vârstă, eliberată duminică alături de alte şapte femei. Celelalte 30 de persoane arestate duminică au fost eliberate în cele din urmă luni seară, după un val de proteste ale comunităţii internaţionale. 

Această formă inedită de protest a fost promovată intens pe reţelele de socializare, care au fost inundate de fotografii cu femei, şi chiar cu bărbaţi, care îşi arătau astfel buzele intens rujate în semn de susţinere faţă de opozanţii regimului aflat la putere în Nicaragua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.