Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUPTURA din NATO, dintre Franța și Turcia, se lărgește: Emmanuel Macron critică jocul periculos al omologului său de la Ankara

mediafax.ro
macron erdogan

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a denunţat luni "jocul periculos" al Turciei în Libia, văzând în acesta o ameninţare directă pentru regiune şi pentru Europa, potrivit AFP.

"Consider astăzi că Turcia joacă în Libia un joc periculos şi contravine tuturor angajamentelor sale asumate în cursul conferinţei de la Berlin", a afirmat el la finalul unei întrevederi cu omologul său tunisian Kais Saied la Palatul Elysee, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO! Tânăr bătut și încătușat de polițiști live pe Facebook: ‘Trebuie să purtați mască de protecție și mănuși’

Şeful statului francez a precizat că a ţinut "acelaşi discurs" în cursul unei convorbiri telefonice luni după-amiază cu preşedintele american Donald Trump. "Este în interesul Libiei, al vecinilor săi, al întregii regiuni, dar şi al Europei", a adăugat el.

Emmanuel Macron a cerut "să se pună capăt ingerinţelor străine şi acţiunilor unilaterale ale celor care pretind să câştige noi poziţii în favoarea războiului" în Libia.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie varianta PNL pentru funcția de Avocat al Poporului: Nu e Ana Birchall

Turcia a devenit principalul susţinător internaţional al Guvernului de uniune naţională GNA de la Tripoli, care a preluat la începutul lunii iunie controlul asupra întregului nord-vest al Libiei, respingând forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian.

Forţele GNA vizează de acum cucerirea oraşului Syrta, situat pe coasta Mediteranei, la 450 km est de Tripoli, o poziţie de importanţă strategică spre estul controlat de mareşalul Haftar.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, principalul susţinător al mareşalului împreună cu Emiratele Arabe Unite, a avertizat sâmbătă că orice înaintare a forţelor pro-GNA spre Syrta ar putea antrena intervenţia "directă" a Egiptului. GNA, recunoscut de ONU, a denunţat ameninţările Egiptului ca fiind o "declaraţie de război".

Tensiunile sunt în creştere între Paris şi Ankara, Franţa acuzând Turcia că furnizează arme GNA, cu încălcarea embargoului Naţunilor Unite şi că a avut un comportament "extrem de agresiv" faţă de una din fregatele sale în Mediterana.

Citește și: După dezvăluirea făcută de Bugetul.ro, Cătălin Tolontan și-a modificat ancheta: ‘Interlopul din bandele din Berceni’ a devenit polițist local

Turcia acuză la rândul său Parisul că îl susţine pe mareşalul Haftar şi că ar fi "subcontractantul unor ţări din regiune" în criza libiană, făcând aluzie la EAU şi Egipt.

"Franţa şi Tunisia cer împreună ca beligeranţii să-şi înceteze focul şi să-şi respecte angajamentul de a relua negocierile angajate în cadrul ONU în vederea restaurării securităţii tuturor, de a proceda la reunificarea instituţiilor libiene şi de a angaja reconstrucţia în beneficiul tuturor libienilor", a adăugat Emmanuel Macron în faţa presei, alături de Saied, pentru care aceasta a fost a doua vizită oficială în străinătate după cea din Algeria, de la alegerea sa în octombrie.

Citește și: Decizie neașteptată! Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va sesiza la CCR dublarea alocațiilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.