Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUPTURĂ între Franța și SUA: Șeful Statului Major francez critică UCIDEREA lui Qassem Soleimani - 'Nu a fost o idee bună'

Qasem Soleimani

Puternicul general iranian Qassem Soleimani era 'veritabil agitator' în regiune, dar asasinarea sa de către americani în Irak 'nu a fost o idee bună', pentru că a contribuit la destabilizarea suplimentară a acestei ţări, a afirmat miercuri şeful Statului Major al armatei franceze, generalul François Lecointre, transmite AFP.

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului, informează agerpres.ro.

Citește și: Guvernul Orban propune! Se duc colaborari intense cu Armata

'Soleimani nu era un sfânt, era, foarte evident, un veritabil agitator şi un element de destabilizare foarte eficace al iranienilor', dar 'a merge să-l ucizi pe Soleimani pe terenul irakian mi se pare că nu a fost o idee bună', a declarat generalul Lecointre, cu prilejul unei întâlniri cu Asociaţia jurnaliştilor din domeniul apărării (AJD).

'Acest lucru slăbeşte poziţia Irakului şi, foarte clar, voinţa coaliţiei (internaţionale anti-Statul Islamic), a occidentalilor, este de a consolida Irakul, este de a-l ajuta să se reconstruiască ca un stat stabil şi suveran în regiune', a mai spus el.

Citește și: MAI vine cu reguli noi : Se menţine situaţia aberantă să fim singura ţară din lume care interzice!

Întrebat despre riscul unor acţiuni din partea Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari irakieni dominată de forţe pro-Iran şi integrată forţelor regulate irakiene, generalul francez a răspuns: 'Suntem pe muchie de cuţit'.

'Vom fi oare capabili să continuăm procesul de integrare (a lor) progresivă în armata irakiană - şi se lucrează în acest sens - sau, dimpotrivă, (Hashd al-Shaabi) va deveni mai făţiş un instrument de destabilizare în mâna Iranului? Nu ştiu să spun', a admis responsabilul militar francez.

Citește și: Ministrul Finanțelor, chemat la audieri! Pentru ce trebuie să dea explicații

Parisul are desfăşuraţi 1.000 de militari în Orientul Mijlociu în cadrul operaţiunii Chammal, componenta franceză a operaţiunii internaţionale în Irak şi Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.