Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUPTURĂ TOTALĂ în ortodoxie: Patriarhul Kirill al Rusiei l-a numit SCHISMATIC pe Patriarhul Ecumenic

patriarhul kirill

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii l-a numit ”schismatic” pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Într-o ceremonie susținută la Moscova patriarhul rus a vorbit despre sarcinile importante cu care se confruntă Departamentul pentru Relațiile Externe ale Bisericii din Patriarhia Moscovei, pe care l-a condus, în trecut: „munca de depășire a schismelor din ortodoxia ecumenică, care sunt generate de invazia ilegală, anticanonică și, aș spune, nebună a Ucrainei de către patriarhul Constantinopolului ", a spus Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.

„Îmi voi permite să spun acest lucru, pentru că îl cunosc bine pe Patriarhul Bartolomeu - probabil că el nu a acționat cu propria minte și nu din propria voință”, a remarcat primatul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În același timp, el a respins hotărârile conform cărora, aflat sub presiune externă, Patriarhul Constantinopolului nu ar putea acționa altfel: „Dar cum am acționat noi diferit, trăind într-un stat ateu? Nu ne veți înspăimânta cu nicio poveste de groază - am trecut prin toate și nu am încetat să comunicăm cu vreo Biserică Ortodoxă Locală, care la noi în acea vreme erau deseori numiți „exponente ale imperialismului american”. Am menținut aceste relații, ne-am vizitat reciproc, am invitat delegații aici. Prin urmare, când ni se spune că astăzi patriarhul Bartolomeu nu ar fi putut acționa altfel, sugerând forțe puternice din exterior, nu accept această argumentare. Printre patriarhii din Constantinopol erau martiri și mărturisitori, unul dintre ei - patriarhul Grigorie - a fost spânzurat la porțile Patriarhiei.

„Și uman, suntem foarte îngrijorați că astăzi Patriarhul Constantinopolului a căzut în schismă, pentru că a primit comuniunea cu schismaticii și a recunoscut persoane consacrate care nu au consacrare legală ca episcopi canonici”, a afirmat Preafericirea sa Sa.

În același timp, Preasfințitul Patriarh Kirill a subliniat: „Realizând adevărul nostru, fiind convins că stăm pe baza de neclintit a canoanelor sacre, într-o manieră pastorală, uman trebuie să ne străduim să depășim acest moment dificil în relațiile interortodoxe, pentru că în Grecia și în alte țări aflate sub influența Patriarhului Constantinopolului, există frații și surorile noastre, călugări evlavioși și călugărițe și este o mare întristare pentru noi că alții suferă din greșelile unuia. ”

Departamentul pentru Relațiile Externe cu Biserica are mult de lucru: să rămână pe poziții canonice de principiu, să facă tot posibilul pentru ca Ortodoxia Ecumenică să iasă din criza gravă în care se află, a remarcat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Fiecare Biserică Ortodoxă Locală are propriile sale probleme și, uneori, foarte dificile, deși nu la fel de vizibile pe cât a fost, de exemplu, în perioada sovietică cu Biserica Rusă, a reamintit Patriarhului Kirill al Moscovei și a toată Rusia, subliniind: „Prin urmare, solidaritatea, manifestarea iubirii unii pentru alții este foarte, foarte importantă pentru întărirea întregii ortodoxii ecumenice.”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.