Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia amenință militar SUA după incidentul din Marea Neagră: 'Dronele sunt o țintă militară legitimă pentru Rusia!'

drona

Dronele moderne sunt considerate arme, ceea ce înseamnă că sunt o țintă militară legitimă pentru Rusia. Această opinie a fost exprimată, joi, de vicepreședintele Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, comentând incidentul cu dronă americană în apropierea Peninsulei Crimeea, relatează TASS, informează RADOR.

"În momentul actual, un lucru este clar, şi anume, că dronele moderne sunt controlate de o persoană, dar sunt considerate arme, ceea ce înseamnă că sunt o țintă militară legitimă pentru Rusia. Acestora li se aplică normele dreptului internațional umanitar. Această înțelegere a fost consacrată în 2019 în cadrul cadrul celor unsprezece principii privind sistemele automate letale adoptate de un grup de experți guvernamentali" - a scris senatorul pe canalul său Telegram.

A acuzat SUA că „și-au trimis în mod deliberat drona”

El a subliniat că drona americană s-a prăbușit în apropierea Peninsulei Crimeea, iar în condițiile unui conflict armat există o practică internațională de stabilire a unei "zone de restricție a zborurilor". Potrivit senatorului, la 24 februarie 2022, comunitatea internațională a fost înștiințată în mod corespunzător cu privire la închiderea spațiului aerian în zona operaţiunii militare speciale, inclusiv în acvatoriul Mării Negre adiacent. Senatorul a subliniat că americanii ştiau foarte bine această notificare, precum și "despre practica înființării unor astfel de zone (ei înșiși au introdus unilateral o astfel de zonă în timpul invaziei Irakului), ceea ce înseamnă că și-au trimis în mod deliberat drona în apropierea graniţelor ruseşti".

În plus, parlamentarul a subliniat că SUA au încălcat actualul acord din 1972 dintre URSS și Statele Unite ale Americii privind prevenirea incidentelor în marea liberă și în spațiul aerian de deasupra acesteia, întrucât drona zbura cu transponderele oprite, făcând manevre periculoase. Senatorul rus a adăugat că la consultările periodice privind aplicarea acestui acord delegația SUA a refuzat propunerea specialiștilor ruși de a prescrie în document intervalul de siguranță, care să limiteze distanța de apropiere a aeronavelor. Konstantin Kosaciov a atras atenția și asupra faptului că rămâne de stabilit în ce scopuri se apropia drona de Rusia - cu recunoaștere sau de lovitură. El a menţionat cu regret că în dreptul internațional statutul și regulile de utilizare a dronelor nu au fost încă stabilite din cauza poziției Occidentului colectiv, condus de SUA, "care nu este interesat să creeze norme juridice adecvate".

Armata SUA publică momentul în care drona americană este doborâtă de avionul rusesc

Comandamentul militar american în Europa a declasificat şi publicat o înregistrare video a unei întâlniri, marţi, între un avion american fără pilot de tip MQ-9 Reaper şi avioane ruse de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) la Marea Neagră, relatează CNN.

Această înregistrare video surprinde momente critice ale întâlnirii, în zbor, care a durat 30-40 de minute, potrivit Pentagonului, informează News.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.