Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a BLOCAT un ATAC MILITAR al SUA asupra Coreii de Nord

sua coreea de nord

Rusia a blocat joi la ONU un proiect de declaraţie al SUA în favoarea unor "măsuri semnificative" împotriva Coreii de Nord, care a lansat pentru prima oară marţi o rachetă intercontinentală, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP.

SUA, care doreau miercuri noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord, au făcut să circule acest proiect de declaraţie pentru a-l prezenta celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cine este, de fapt, deputatul care protestează împotriva Laurei Codruța Kovesi

Consiliul de Securitate, aminteşte textul, s-a pus de acord pentru a adopta "noi măsuri semnificative" în cazul unui nou test nuclear sau cu rachetă balistică, caz în care instanţa executivă a ONU "ar începe să lucreze imediat la aceste măsuri".

Rusia a blocat textul, argumentând că nu s-a verificat dacă a fost vorba de o rachetă intercontinentală, a relatat un diplomat din Consiliu.

Citește și: O nouă lovitură pentru România TV! Ce este obligat să facă postul de televiziune

SUA şi ONU au afirmat că racheta Hwasong-14, lansată marţi, avea o rază de acţiune intercontinentală.

Textul condamnă, între altele, ferm testul de rachetă, pregătind calea spre un proiect de rezoluţie care să instituie sancţiuni mai severe împotriva Coreii de Nord.

Citește și: Concediată de la Kanal D, Gabi Cristea va primi bani de la Primăria Capitalei! Ce sumă va încasa și de ce

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a declarat miercuri că ea va prezenta un proiect de noi sancţiuni în zilele următoare. Ea a subliniat că testul cu rachetă nord-coreean constituie o "clară şi netă escaladare militară" din partea Coreii de Nord şi a avertizat că SUA sunt pregătite să-şi utilizeze forţa militară, dar că "ar prefera să nu trebuiască să meargă în această direcţie".

Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, a estimat că sancţiunile "nu vor rezolva problema" şi că "orice tentativă de a justifica o soluţie militară este inadmisibilă". "Tentativele de a strangula economic Coreea de Nord sunt de asemenea inacceptabile, în timp ce milioane de nord-coreeni au nevoie de ajutor umanitar", a adăugat diplomatul rus.

Citește și: Surpriză! Ce companie românească a înregistrat cel mai mare profit anul trecut

Lansarea reuşită a unei rachete intercontinentale este un succes major pentru regimul de la Phenian, al cărui obiectiv declarat este de a fi în măsură să ameninţe teritoriul continental american cu o lovitură nucleară.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că acest test, la 4 iulie, de Ziua Naţională a SUA, este un "cadou" trimis "ticăloşilor de americani", notează AFP.

Citește și: Anunț de ultimă oră al ANAF! Ce operațiune a fost inițiată .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.