Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a capturat puterea militară în Republica Centrafricană

isiseurope.files.wordpress.com
razboi armata militar

Rusia a procedat la o "capturare a puterii" în Republica Centrafricană prin intermediul mercenarilor forţei Wagner, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, apreciind ca improbabil un astfel de scenariu în Sahel, potrivit France Presse.

"În Republica Centrafricană, există o formă de capturare a puterii, în special a puterii militare, de către mercenarii ruşi, ceea ce noi combatem şi care ne-a determinat să luăm măsuri pentru a retrage un anumit număr de militari", a declarat Jean-Yves Le Drian la postul de televiziune BFM TV.

Franţa şi-a îngheţat ajutorul financiar pentru Republica Centrafricană şi şi-a suspendat cooperarea militară cu acest stat din Africa Centrală, pe care îl consideră "complice" la o campanie antifranceză instrumentată de Rusia.

"În Republica Centrafricană, miliţiile (ruse) sunt acolo, ele sunt alături de preşedintele (Faustin Archange) Touadéra şi se servesc din plin din bogăţiile ţării", a acuzat ministrul francez de externe.

Totuşi, un fenomen similar nu este perceptibil în Sahel, potrivit Parisului. "Nu cred că acesta să constituie un pericol", a relevat Jean-Yves Le Drian, adăugând că nu resimte "pentru moment" o "mare intruziune" rusească.

Îngrijorările îl vizează în special pe colonelul Assimi Goita, şeful juntei militare la originea unui dublu puci în ultimele luni în Mali şi instruit în Rusia.

"Sunt aliniaţi astăzi Moscovei nu pentru că el a fost format, că unii au fost instruiţi la Moscova", a apreciat şeful diplomaţiei franceze.

Franţa denunţă în schimb o campanie antifranceză în Sahel, în special pe reţelele de socializare, alimentate în parte - potrivit ei - de grupuri care se revendică a aparţine Rusiei.

"Ceea ce este sigur este că ţările membre ale G5 Sahel în special, ceea ce numim Cedeao (Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest) sunt extrem de vigilente asupra voinţei lor de suveranitate şi asupra precauţiilor pe care şi le iau cu privire la terţi", a continuat ministrul.

În Sahel, spre deosebire de Republica Centrafricană, "nu există diamante, nici resurse naturale din care să se poată finanţa efortul de război", a comentat de asemenea o sursă diplomatică.

Franţa a intervenit între 2013 şi 2016 (operaţiunea Sangaris) în Republica Centrafricană pentru a face să înceteze acolo violenţele intracomunitare. Rusia şi-a făcut apariţia în această fostă colonie franceză, livrând arme Forţelor armate centrafricane (Faca) şi trimiţând în zonă sute de paramilitari. Republica Centrafricană, ţară cu 4,5 milioane de locuitori, clasată printre cele mai sărace din lume, s-a îndreptat către violenţă şi haos în 2013, după răsturnarea de la putere a preşedintelui Francois Bozize de către gruparea rebelă Seleka.

În această ţară în care statul controlează doar o mică parte din teritoriu, grupări înarmate se confruntă pentru controlul resurselor (diamante, aur).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.