Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a redevenit principala sursă de transferuri bănești în Moldova

SeeNews
banca nationala a moldovei

După ce în ultimii ani s-a atestat o scădere continuă a volumului de transferuri de mijloace bănești din Rusia în Republica Moldova, în trimestrul II al acestui an situația s-a inversat.

Astfel, datele Băncii Naționale a Moldovei arată că, în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor licențiate transferuri de mijloace bănești din Rusia de doar 27 milioane de dolari, fiind depășită de cinci state (Israel, Italia, Germania, Franța și SUA), transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

În trimestrul II din 2022, însă, volumul transferurilor de mijloace bănești din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori, față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021, creșterea este de două ori și ceva.


BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina.

Datele BNM arată că, în trimestrul II al acestui an, volumul transferurilor de mijloace bănești din străinătate a constituit 482,30 milioane de dolari, în creștere cu 4,7% comparativ cu trimestrul II 2021, dintre care prin intermediul sistemelor de remitere de bani – 388,05 milioane de dolari, în bază brută.

Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate, în favoarea persoanelor fizice, în bază netă au constituit 446,66 milioane de dolari.

Din punctul de vedere al provenienței geografice a transferurilor în favoarea persoanelor fizice, cele din țările UE-27 au fost în descreștere cu 4,6 la sută, comparativ cu trimestrul II 2021, și au înregistrat o pondere de 46,1 la sută. Transferurile din țările CSI s-au majorat de 2,0 ori comparativ cu trimestrul II 2021, revenindu-le o pondere de 22,8 la sută.

Transferurile din alte țări au constituit 31,1 la sută din totalul transferurilor în favoarea persoanelor fizice, micșorându-se cu 13,2 la sută comparativ cu trimestrul II 2021.

Cele mai însemnate scăderi au fost din Israel – cu 13%, Italia – cu 16% și Marea Britanie – cu aproape 37%.

Banca Națională precizează că totalurile includ atât transferurile internaționale prin sisteme de remitere de bani (SRB), cât și alte transferuri bancare internaționale în favoarea persoanelor fizice (cu excepția transferurilor aferente activităților antreprenoriale și celor cu caracter investițional). În totaluri sunt incluse și transferurile bancare interne de la nerezidenți (reprezentanțele organizațiilor internaționale sau ale agenților economici străini, ambasade, consulate, reprezentanțe guvernamentale) către persoane fizice rezidente.

Cât despre transferurile nete, includ datele în bază netă doar pentru transferurile prin SRB, conform clearingului dintre sistem și banca licențiată (soldul dintre intrări și ieșiri). Datele pe SRB reflectă sumele efective, transferate de la sistem la banca licențiată. Transferurile bancare ale persoanelor fizice, altele decât cele prin SRB, sunt reflectate în bază brută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.