Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a redus livrările de gaze către Europa cu aproape 50%: schimbări majore pe piața de energie

Shuttesrtock
gaze

Rusia a redus livrările de gaze către Europa cu 50 de miliarde de metri cubi în ultimele patru-cinci luni, iar la 1 octombrie scăderea a fost de 47%, a declarat șeful companiei Novatek, Leonid Mikhelson, vorbind la al XV-lea Forum Economic Eurasiatic de la Verona.

"În ultimele patru-cinci luni, livrările rusești către Europa au scăzut cu aproape 50 de miliarde de metri cubi.  De la 1 octombrie, scăderea față de anul trecut a fost de 47%. Aceste livrări au fost aproape complet înlocuite cu GNL (gaz natural lichefiat). Europa și-a crescut consumul cu 65%. Volumul suplimentar al livrărilor prin terminalele europene de regazificare s-a ridicat la 43 de miliarde de metri cubi, din care 29 [miliarde de metri cubi] au căzut asupra Statelor Unite", a declarat Mikhelson, informează TASS.

Potrivit acestuia, livrările către Coreea și Japonia au rămas aproximativ la nivelul anului 2021, către China și India - au scăzut cu 23%, respectiv 19%.

Mikhelson a adăugat că economia globală în perioada 2023-2024 ar putea avea nevoie de aproximativ 60-70 de milioane de tone de GNL din cauza reducerii aprovizionării cu gaze din conducte. Cu toate acestea, până în 2026, nu vor exista noi proiecte mari în industrie care să poată stinge această cerere.

El a mai spus că iarna viitoare va fi cea mai ușoară dintre următoarele trei, deoarece țările UE au reușit să umple instalațiile cu gaz. "Având în vedere deficitul actual de gaze prin conducte din Europa și redresarea cererii în China, povara suplimentară pe piața GNL de anul viitor va fi de aproximativ 60-70 de milioane de tone în următorii unu sau doi ani. Dar nu vedem inputuri majore până în 2026, în 2023 vor fi (inputuri) de 18 milioane de tone în lume, în 2024 - 11 milioane, în 2025 - cam la fel", a spus el.

Potrivit lui Mikhelson, PIB-ul mondial nu este capabil să crească în condițiile unor prețuri atât de ridicate ale gazelor.

El a mai precizat că singura modalitate de a stabiliza situația cu prețuri ridicate la gaze nu poate fi decât creșterea investițiilor și introducerea de noi capacități de GNL. Acest lucru necesită o cooperare internațională în domeniul GNL, care va permite lansarea de noi proiecte.

"Fără cooperare internațională, nicio țară din lume nu poate implementa pe deplin proiectul de GNL. Disponibilitatea acestei cooperări, posibilitatea de a combina eforturile producătorilor de GNL, ale instituțiilor financiare, ale constructorilor de nave și ale organismelor guvernamentale relevante vor determina cât de curând se va încheia această criză", a declarat Mikhelson

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.