Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză că NATO inventează acțiuni agresive: 'Noi rămânem deschişi unui dialog onest şi profesional'

nato rusia

Rusia este deschisă unui dialog „onest şi profesional” cu NATO, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, acuzând totodată Alianţa Nord-Atlantică că inventează acţiuni agresive ale Moscovei în „imaginaţia” sa, potrivit RIA Novosti şi EFE, notează Agrepres.

Într-un discurs susţinut la Conferinţă internaţională de securitate de la Moscova, Lavrov a afirmat că recentul summit NATO „a confirmat încă o dată incapacitatea (Alianţei) de a trece dincolo de propria sa realitate inventată”.

„Strategii NATO au imaginat încă o dată acţiuni agresive ale Rusiei”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

„Chiar şi aşa, noi rămânem deschişi unui dialog onest şi profesional”, a declarat el, adăugând că Moscova a prezentat ”propuneri constructive şi concrete de reducere a ameninţărilor militare de-a lungul întregii linii în care Rusia are contact cu NATO, dar nu a existat niciun răspuns din partea Alianţei în ultimii doi ani”.

„NATO nu vrea să aibă niciun dialog în sfera militară”, a spus Lavrov.

Propunerile Rusiei constau în stabilirea unor distanţe între mişcările avioanelor şi navelor ruse şi cele ale Alianţei, precum şi între exerciţiile militare ale ambelor părţi, precizează EFE.

La summitul NATO de la Bruxelles, aliaţii au afirmat că acţiunile „agresive” ale Rusiei „constituie o ameninţare la adresa securităţii euroatlantice”.

Printre ameninţările ruseşti la adresa Alianţei, aceştia au menţionat, pe lângă conflictul din estul Ucrainei, integrarea militară a Rusiei cu Belarus, „încălcările continue” ale spaţiului aerian al NATO, desfăşurarea unor rachete (strategice) în Kaliningrad, precum şi „diversificarea” arsenalului nuclear.

Alianţa Nord-Atlantică a evocat, de asemenea, „intensificarea” acţiunilor hibride ale Moscovei, între care „tentative de ingerinţă în alegeri” în ţări membre NATO, campaniile de dezinformare ale Rusiei şi atitudinea sa de a „privi în altă direcţie” atunci când este vorba de „infractorii cibernetici” care acţionează de pe teritoriul său.

„Vom continua să răspundem la deteriorarea mediului de securitate, îmbunătăţind postura noastră de descurajare şi de apărare, inclusiv printr-o prezenţă avansată pe flacul estic al Alianţei”, au subliniat statele membre NATO la ultimul lor summit.

„Nu poate exista o revenire la normalitate” în relaţiile cu Rusia până când aceasta nu „demonstrează” că respectă dreptul internaţional, susţine Alianţa Nord-Atlantică, care şi-a îngheţat raporturile de cooperare cu Moscova după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, ulterior poziţia revanşardă a părţii ruse înrăutăţind doar situaţia.

Cu toate acestea, statele membre şi-au manifestat disponibilitatea pentru un dialog cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia, dar Kremlinul a refuzat convocarea acestuia, după cum a declarat anterior secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La începutul lunii iunie, ministrul adjunct de externe Aleksandr Gruşko declarase că Moscova nu refuză să angajeze în dialog cu NATO, dar până acum nu există o agendă pozitivă pentru Consiliul Rusia-NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.