Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză o 'campanie de neutralizare' a sportivilor săi de top la Jocurile Olimpice din 2024

digisport.ro
jocuri olimpice

Rusia a denunţat, vineri, o campanie de "neutralizare" care îi vizează pe cei mai buni sportivi ai săi, a căror participare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sub un drapel neutru este pusă în pericol de criteriile "umilitoare" ale Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), relatează AFP.

CIO a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris (26 iulie-11 august), cu o serie de condiţii: sub drapel neutru, să nu participe la probe pe echipe şi să nu fi susţinut activ ofensiva rusă din Ucraina. Până în prezent, doar 11 dintre ei - opt ruşi şi trei belaruşi - sunt eligibili, faţă de aproximativ şaizeci de ucraineni, a precizat CIO, potrivit news.ro.

"Cu aceste criterii şi parametrii inventaţi de el, care nu numai că sunt contrare Cartei Olimpice, dar îi devalorizează complet principiile, CIO a lansat o campanie intenţionată de "neutralizare" a sportivilor noştri", a reacţionat preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, la conferinţa sa de presă de vineri.

"Aceste condiţii artificiale şi motivate politic elimină majoritatea covârşitoare a sportivilor de vârf şi îi plasează pe cei care rămân într-o situaţie de inegalitate, excluzând pur şi simplu o competiţie onestă", a spus el.

Numărul de 11 sportivi eligibili "înaintat de CIO este umilitor", a adăugat Pozdniakov, subliniind că "mii de sportivi" au fost "privaţi fizic de visul lor".

De asemenea, Pozdniakov le-a cerut sportivilor ruşi eligibili conform criteriilor CIO să "examineze cu atenţie toate nuanţele condiţiilor propuse", pentru a nu deveni "ostatici ai intereselor altora", fără a oferi alte detalii.

La conferinţa sa de presă anuală de joi, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat, de asemenea, decizia CIO, afirmând că organismul riscă să "îngroape mişcarea olimpică". El a adăugat că doreşte să "analizeze cu atenţie condiţiile" înainte de a lua o decizie finală cu privire la participarea sau nu a sportivilor ruşi la Paris 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.