Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia acuză Ucraina de folosirea unor arme chimice: Militari ruși din Zaporojie, otrăviți cu toxină botulinică

haszon.hu
razboi ucraina rusia ucraina tanc

Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că Moscova are dovezi ale utilizării de către armata ucraineană împotriva armatei ruse a unor agenți chimici.

"Dovezile de terorism chimic din partea regimului de la Kiev vor fi trimise în curând în mod oficial la OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) prin intermediul misiunii permanente a Rusiei", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de agenția rusă Interfax.

Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, la 31 iulie, militarii ruși care executau sarcini în zona așezării Vasilievka, regiunea Zaporojie, au fost transportați la un spital militar cu semne de otrăvire gravă.

"În urma examinării, în corpul militarilor a fost depistată o substanță toxică, toxina botulinică de tip B. Pentru a stabili cauza otrăvirii, specialiștii Institutului Principal de Cercetare și Testare a Medicinei Militare al Ministerului rus al Apărării (Sankt Petersburg) au efectuat o analiză suplimentară care a confirmat fără echivoc prezența unei otrăviri organice de origine artificială - toxina botulinică de tip B", se arată în comunicat.

"În prezent, Federația Rusă pregătește documente justificative cu rezultatele tuturor analizelor efectuate asupra faptului de terorism chimic sancționat de regimul Zelenski", se arată în mesaj.

"Pe fondul înfrângerilor militare din Donbas și din alte regiuni, regimul Zelenski a autorizat acte de terorism cu otrăvuri chimice împotriva militarilor și civililor ruși", precizează Ministerul rus al Apărării.

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care cauzează botulism atunci când este ingerată în produse alimentare contaninate, însă poate avea şi o întrebuinţare medicală.

Reacția Ucrainei

Ministerul ucrainean al Apărării, contactat de Reuters, nu a reacţionat imediat la aceste acuzaţii, însă un consilier de la Ministerul ucrainean de Interne, Anton Gheraşcenko, a reacţionat într-o postare pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării ”nu spune dacă otrăvirea a fost cauzată de carne la conservă expirată, în care toxina botulinică se găsesşte adesea. Forţele de ocupaţie se plâng din primele zile ale invaziei de faptul că nu au raţii suficiente”, afirmă el.

Ministrul rus al Apărării anunţă că efectuează o anchetă suplimentară cu privire la faptul că un reprezentant al administraţiei de ocupaţie instalată de către Rusia în regiunea ucraineană Herson, Volodimir Saldo, s-a îmbolnăvit.

Volodimir Saldo, un fost primar al Hersonului, numit la conducerea regiunii omonime cucerită de ruşi în martire, s-a îmbolnăvit în august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.