Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, acuzată că atacă cu arme condamnate sau chiar interzise pe plan internaţional: 'Distrugerea pe care încearcă să o provoace în Ucraina este mare'

stiri.md
rusia ucraina

Organizaţiile de apărare a drepturilor omului Amnesty International şi Human Rights Watch (HRW) şi ambasadoarea ucraineană la ONU afirmă că Rusia atacă în Ucraina cu proiectile cu submuniţie şi termobarice, arme condamnate sau chiar interzise pe plan internaţional, transmite Reuters marţi.

Amnesty acuză forţele ruse că au atacat o grădiniţă din nord-estul Ucrainei unde se adăposteau civili.

Ambasadoarea Oksana Markarova a declarat presei, după o întâlnire cu membri ai Congresului Statelor Unite, că Rusia a lansat în Ucraina şi o bombă termobarică (cunoscută şi ca "bombă cu vid" - n. red.)

"Au folosit azi bomba cu vid (...) Distrugerea pe care Rusia încearcă să o provoace în Ucraina este mare", a spus Markarova.

Bombele termobarice aspiră oxigenul din aerul înconjurător, generând o explozie cu temperatură ridicată şi producând o undă de şoc de durată semnificativ mai mare decât explozibilii convenţionali. Efectul este atât de puternic, încât poate vaporiza corpul omenesc, explică Reuters.

Utilizarea armelor termobarice în Ucraina nu a fost confirmată. CNN a transmis că una din echipele sale a observat sâmbătă dimineaţa un lansator rusesc de rachete termobarice în apropierea frontierei ucrainene.

Secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că a văzut ştirile respective, dar nu poate confirma că Rusia a făcut uz de astfel de arme. "Dacă ar fi adevărat, ar putea fi o crimă de război", a apreciat ea, adăugând că evaluarea va fi făcută de organizaţii internaţionale, iar preşedintele american Joe Biden "va căuta să participe la această dezbatere".

Ambasada rusă la Washington nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.