Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, acuzată OFICIAL de SUA de atacuri cibernetice

securitate cibernetica

Guvernul Statelor Unite a acuzat oficial Rusia, vineri, de o campanie recentă de atacuri cibernetice împotriva unor organizații ale Partidului Democrat din SUA, transmite Reuters.

UPDATE - reacția Federației Ruse

Vezi și: Traian Băsescu ȘOCHEAZĂ: 'Nu exclud ca SRI să fi făcut pacea dintre Ponta şi Kovesi'

Citeşte şi: Cel mai RECENT sondaj: Care e diferența dintre PSD și PNL și ce scoruri au celelalte formațiuni

În ultimele luni, mai multe oficialități americane afirmaseră că atacurile cibernetice respective au aparținut unor hackeri sprijiniți de Moscova, posibil pentru a perturba alegerile prezidențiale, în care se confruntă democrata Hillary Clinton cu republicanul Donald Trump. Rusia a respins aceste acuzații, precizează Agerpres.

Departamentul pentru Securitate Internă și Biroul Directorului pentru Informații Naționale au transmis vineri presei o declarație comună, citată integral de Reuters:

"Comunitatea de informații a SUA (USIC) este convinsă că guvernul Rusiei a dirijat recentele compromiteri ale e-mailurilor unor persoane și instituții din SUA, inclusiv a unor organizații politice americane. Recentele dezvăluiri ale unor presupuse e-mailuri piratate pe site-uri cum ar fi DCLeaks.com și WikiLeaks și de către personajul online Guccifer 2.0 sunt în concordanță cu metodele și motivațiile eforturilor dirijate de Rusia. Aceste furturi și dezvăluiri sunt făcute cu intenția de imixtiune în procesul electoral din SUA. Astfel de activități nu sunt noi pentru Moscova — rușii au folosit astfel de tactici și tehnici peste tot în Europa și Eurasia, de exemplu, pentru influențarea opiniei publice. Credem, ținând cont de amploarea și sensibilitatea acestor eforturi, că numai cei mai înalți responsabili din Rusia ar fi putut autoriza aceste activități".

Vezi și: Remus Truică ZGUDUIE România: DEZVĂLUIRI EXTREME despre Antena 3. Ce acuzații face

"Unele state au observat recent, de asemenea, scanarea și testarea sistemelor lor legate de alegeri, care în cele mai multe cazuri și-au avut originea în servere administrate de o firmă rusească. Cu toate acestea, nu suntem acum în situația de a atribui aceste activități guvernului Rusie. USIC și Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) apreciază că ar fi extrem de dificil pentru cineva, inclusiv un actor ne-statal, să modifice numărătoarea reală a voturilor sau rezultatele alegerilor prin atacuri sau intruziuni cibernetice. Această evaluare se bazează pe natura descentralizată a sistemului nostru electoral în această țară și pe numărul de protecții implementate de autoritățile electorale de stat și locale. Statele asigură că echipamentele de vot nu sunt conectate la internet și există multiple mecanisme de reglare, precum și o supraveghere extensivă pe multiple niveluri inerente procesului nostru electoral".

"Cu toate acestea, DHS continuă să ceară autorităților electorale de stat și locale să fie vigilente și să solicite asistență cibernetică din partea DHS. Mai multe state au făcut deja asta. DHS asigură mai multe servicii autorităților electorale de stat și locale, pentru a sprijini securitatea cibernetică a acestora. Aceste servicii includ scanări de 'igienă' informatică ale sistemelor expuse la internet, evaluări de risc și de vulnerabilitate, schimbul de informații privind incidentele informatice, bunele practici pentru securizarea bazelor de date pentru înregistrarea alegătorilor și gestionarea potențialelor amenințări informatice. DHS a convocat un Grup de Lucru pentru Securitatea Informatică a Infrastructurii Electorale, cu experți de la toate nivelurile guvernamentale, pentru mai buna conștientizare a riscurilor de securitate informatică, ce ar putea afecta infrastructura electorală și procesul electoral. Secretarul (Jeh) Johnson și (alți) oficiali ai DHS colaborează direct cu Asociația Națională a Secretarilor de Stat pentru a oferi asistență, pentru schimbul de informații și pentru a furniza resurse suplimentare autorităților electorale de stat și locale".

Condamnarea oficială formulată de administrația americană vine pe fondul unor tensiuni în creștere între Moscova și Washington într-o serie de probleme internaționale, printre care conflictele din Ucraina și Siria. Printre altele, rușii sunt acuzați de lovituri aeriene asupra unor spitale și a altor ținte civile din Alep.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.