Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia ar putea să-și aducă armele nucleare în Europa: 'Va fi o confruntare'

racheta rusia

Rusia ar putea fi obligată să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune pe teritoriul său european, ca răspuns la ceea ce Kremlinul consideră că sunt planurile NATO de a crește prezența armelor atomice pe continent, a susținut un diplomat de vârf. Într-un interviu acordat luni RIA Novosti, ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov a insistat că, dacă națiunile occidentale refuză să semneze un moratoriu asupra forțelor nucleare cu rază intermediară (INF) în Europa, Rusia va fi obligată să plaseze mai departe vestul decât este cazul în prezent. Moscova a propus acordul ca parte a unui pachet de măsuri menite să dezamorseze criza în curs din Ucraina.

„Lipsa progresului în direcția unei soluții politico-diplomatice la această problemă va face ca răspunsul nostru să fie militar”, a spus Ryabkov. „Adică va fi o confruntare, următoarea rundă, desfășurarea unor astfel de instrumente din partea noastră.”

Vezi și: Preşedintele rus Vladimir Putin vrea negocieri 'imediate' cu NATO şi SUA privind securitatea Rusiei

Context istoric

Armele nucleare cu rază intermediară au fost interzise în Europa în 1987, ca parte a unui tratat între președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov. În 2019, totuși, SUA s-au retras din acord, plângându-se că Kremlinul a încălcat deja condițiile prin desfășurarea unei rachete – denumită de NATO „Șurubelnița” – pe teritoriul european al Rusiei la vest de Munții Urali. Moscova a negat acuzația.

Vezi și: NATO respinge acuzaţiile Rusiei cu privire la desfăşurarea de rachete nucleare cu rază medie în Europa

Ce spune Putin

Președintele rus Vladimir Putin a cerut dialog atunci când SUA s-au retras din acord în 2019, spunând: „Am avertizat în mod repetat că încetarea tratatului privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune [INF] înseamnă că regiunea se confruntă acum cu posibilitatea unei noi curse a înarmărilor.”

„Asigurările frecvente ale NATO că nu au planuri de a desfășura astfel de instrumente nucleare nu ne convin deloc”, a spus Ryabkov luni. „În primul rând, ca principiu, nu există încredere în alianța NATO”, a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.