Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia avertizează că din cauza 'acțiunilor negândite' ale Occidentului, situația cu Iranul riscă la o nouă 'escaldare'

bomba atomica

Rusia a denunţat marţi "acţiunile negândite" şi decizia "profund dezamăgitoare" a europenilor menită să declanşeze procesul de reglementare a diferendelor prevăzut de acordul internaţional asupra programului nuclear iranian din 2015, informează AFP.

"Nu excludem că acţiunile negândite ale europenilor ar putea duce la o nouă escaladare în jurul acordului asupra programului nuclear iraniană şi să facă imposibilă punerea lui în aplicare în cadrul convenit iniţial", a atenţionat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse într-un comunicat, informează agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban îi ‘cinstește’ pe traseiști cu funcții! Numire discutabilă

Moscova a subliniat că nu vede "niciun motiv pentru un asemenea demers". "Mecanismul de reglementare a diferendelor a fost creat în scopuri total diferite. Cauzele dificultăţii de pune în aplicare acordul sunt în general cunoscute şi nu sunt legate de Iran", ci de SUA, care s-au retras unilateral din acest acord în 2018 şi au impus noi sancţiuni împotriva Teheranului, a pledat diplomaţia rusă.

Potrivit Moscovei, programul nuclear iranian "rămâne sub controlul constant al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), fără precedent prin amploarea şi profunzimea sa de verificare".

Citește și: Detalii despre situația financiară a Cristinei Țopescu- Cât câștiga și ce afaceri avea

"În pofida tuturor provocărilor, acordul asupra programului nuclear iranian nu şi-a pierdut pertinenţa. Susţinem punerea lui în aplicare sistematică şi conform parametrilor conveniţi" în 2015, a continuat diplomaţie rusă, cerându-le europenilor "să nu agraveze situaţia".

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, au anunţat şefii celor trei diplomaţii, într-un comunicat comun emis marţi, indicând însă că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice.

Citește și: Cristina Țopescu, incinerată fără inimă! Motivul pentru care i-a fost scos organul

La 5 ianuarie, Teheranul a anunţat "a cincea şi ultimă fază" a planului său de reducere a angajamentelor, ca ripostă la ieşirea SUA din acord în 2018 şi la restabilirea de sancţiuni americane aspre care strangulează economia iraniană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.