Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia bate cu pumnul în masă: Riscurile unui conflict nuclear cu SUA devin uriașe

DW
rusia sua

Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia şi Statele Unite, sunt în continuă creştere, scrie marţi agenţia de ştiri TASS, citând un diplomat rus de rang înalt, relatează Reuters. Vladimir Ermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat într-un interviu pentru agenţia de presă a statului rus că Washingtonul intensifică riscurile prin comportamentul său faţă de Moscova.

Moscova și Beijingul evaluează riscurile

"Cea mai acută ameninţare de astăzi este asociată cu pericolul unei escaladări nucleare ca urmare a unei confruntări militare directe între puterile nucleare", a declarat Ermakov. "Iar aceste riscuri, spre cel mai profund regret, sunt în continuă creştere", a adăugat el. Moscova şi Beijingul vor evalua potenţiala implicare a Occidentului în extinderea globală a sistemului scutului antirachetă american, care "subminează în mod clar stabilitatea strategică", a mai anunţat Ermakov.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu 14 luni, Moscova lansează periodic acuzaţii împotriva SUA şi a ceea ce numeşte "Occidentul colectiv" în privinţa creşterii riscurilor unui război nuclear, o retorică menită să-i descurajeze pe aliaţii Kievului. "Dacă Statele Unite continuă să urmeze cursul actual de confruntare cu Rusia, cu o escaladare constantă a mizelor, pe punctul de a aluneca spre un conflict armat direct, atunci soarta START (tratatul privind armele nucleare) conduce către o încheiere inevitabilă", a declarat Ermakov, sugerând că tratatul, din care Rusia şi-a suspendat participarea în februarie, nu va fi prelungit. În martie, SUA au anunţat Rusia că vor înceta să mai facă schimb de anumite date privind forţele sale nucleare, ca urmare a refuzului Moscovei de a le comunica, la rândul ei, calificând acest lucru drept un răspuns la suspendarea participării Rusiei la tratatul New START.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.