Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia caută soldați în alte țări: 5.000 de dolari ca să mergi la război, în Ucraina

breakingdefense.com
soldati rusi recrutare

Rusia caută soldați în alte țări: 5.000 de dolari ca să mergi la război, în Ucraina

Reclame care oferă o plată imediată de peste 5.000 de dolari pentru înrolarea în armata rusă au început să apară pe ecranele utilizatorilor de internet din Kazahstan, pe fondul escaladării conflictului din Ucraina, relatează Reuters.

Kazahstanul, o fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia, găzduieşte peste trei milioane de etnici ruşi şi a fost în mod tradiţional unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei. Cu toate acestea, guvernul de la Astana nu a sprijinit ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa militară specială" în Ucraina şi a cerut pace.

Vizând în mod clar kazahii, reclamele observate de Reuters prezintă steaguri ruseşti şi kazahe şi sloganul "Umăr la umăr"

Ele promit o plată unică de 495.000 de ruble ruseşti (5.300 de dolari) pentru cei care semnează un contract cu armata rusă, împreună cu un salariu lunar de cel puţin 190.000 de ruble (2.000 de dolari) şi beneficii suplimentare nedivulgate.

Anunţurile duc la un site care le oferă potenţialilor recruţi şansa de a se alătura armatei ruse în regiunea Sahalin din Extremul Orient al Rusiei. Site-ul precizează că proprietarul său este Agenţia de Dezvoltare a Capitalului Uman din regiunea Sahalin, o organizaţie înfiinţată de guvernul local.

Operatorii de la call center au declarat că nu pot comenta plasarea anunţurilor, iar organizaţia nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail. Participarea la conflicte militare în străinătate în schimbul unor sume de bani este ilegală în conformitate cu legislaţia kazahă.

Ministerul Informaţiei şi Dezvoltării Sociale din Kazahstan nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la anunţuri

Locuitorii altor naţiuni ex-sovietice din Asia Centrală au declarat pentru Reuters că unii dintre compatrioţii lor s-au alăturat fie armatei ruse, fie grupurilor private de mercenari ruşi, cum ar fi Wagner, dar recrutarea a avut loc de obicei în Rusia, unde lucrează milioane de muncitori migranţi uzbeci, tadjici şi kârgâzi.

"Un fost soţ al surorii mele a murit în Lisiciansk în octombrie anul trecut", a declarat un locuitor din Tadjikistan pentru Reuters, vorbind sub condiţia anonimatului. "Unul dintre nepoţii mei s-a alăturat grupului Wagner după ce a fost într-o închisoare rusă", a adăugat sursa citată.

În Kârgâzstan, un localnic a fost condamnat la 10 ani de închisoare în luna mai pentru că s-a alăturat forţelor proxy ruse în regiunea ucraineană Luhansk. Ministerul rus de Externe a declarat săptămâna aceasta că ia în considerare o cerere a unui politician rus de a-i acorda bărbatului cetăţenia rusă, astfel încât Moscova să poată face presiuni asupra Bişkekului pentru a-l elibera şi a-i permite să se întoarcă în Rusia.

Există mult mai puţini muncitori migranţi kazahi în străinătate datorită bogăţiei ţării pe bază de petrol, deşi locuri de muncă în construcţii în părţile controlate de ruşi ale Ucrainei sunt, de asemenea, publicate pe site-urile de mica publicitate kazahe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.