Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia cere să trimită inspectori în România, la scutul de la Deveselu

Inquam Photos / Bogdan Danescu
Inquam Deveselu

Moscova nu are aşteptări prea ridicate de la întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden şi nu se aşteaptă de la acest summit la nişte puncte de cotitură, însă va aborda probleme vizând stabilitatea strategică, între care şi iniţiativa rusă privind instituirea unui moratoriu la amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa (Tratatul INF) şi verificarea acestui moratoriu, ceea ce presupune inspecţii reciproce în regiunea Kaliningrad şi la bazele antirachetă americane din România şi Polonia, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

'Nu avem aşteptări prea ridicate şi nu ne facem niciun fel de iluzii cu privire la summit, că ar putea duce la cine ştie ce momente de cotitură. Dar există nevoia obiectivă privind un schimb de opinii la cel mai înalt nivel despre ce fel de ameninţări văd Rusia şi SUA, ca cele mai mari două puteri nucleare de pe arena internaţională', a afirmat şeful diplomaţiei ruse în cadrul unei conferinţe pe teme de politică externă la Moscova, scrie Agerpres.ro.

'Normalizarea relaţiilor ruso-americane este posibilă numai dacă sunt respectate principiile egalităţii în drepturi, reciprocităţii şi neamestecului în treburile interne', a afirmat ministrul de externe rus, subliniind că 'aceasta este o condiţie necesară nu numai pentru menţinerea unui dialog normal, previzibil şi stabil, pe care americanii şi-l doresc, aşa cum declară, dar este important şi pentru eliminarea tensiunilor acumulate între cele două ţări'.

Moscova şi Washingtonul au contacte intense cu privire la stabilitatea strategică, acest subiect se află în sfera intereselor comune, a spus ministrul rus, adăugând că Rusia se pronunţă pentru o abordare cuprinzătoare, care să includă toţi factorii ce afectează stabilitatea strategică, fără excepţie.

Este vorba atât de armele nucleare, cât şi de cele convenţionale, atât ofensive, cât şi defensive, a spus Lavrov, potrivit căruia americanii au o abordare mult mai restrânsă asupra acestui subiect, fiind interesaţi 'doar de anumite aspecte ale triadei nucleare'.

Cu ocazia summitului preconizat la 16 iunie la Geneva, Rusia îşi va reitera propunerea privind instituirea unui moratoriu asupra desfăşurării de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa (Tratatul INF) şi verificarea modului în care este respectat acest moratoriu, ceea ce presupune inspecţii reciproce în Kaliningrad şi bazele antirachetă americane din România şi Polonia, a insistat şeful diplomaţiei ruse.

'Înţelegând neîncrederea reciprocă (...) vă invităm în Kaliningrad să vedeţi cu ochii voştri acele rachete Iskander despre care se tot vorbeşte, iar în schimb dorim ca experţii noştri să viziteze bazele antirachetă înfiinţate în România şi Polonia, având în vedere că fabricantul de lansatoare Lockheed Martin face publicitate deschisă acestor lansatoare ca având dublă utilizare', a afirmat Lavrov, referindu-se la sistemul de lansare verticală Mk 41 aflat în dispozitivul de apărare antirachetă din România.

'Este o ofertă foarte onestă. Americanii au ignorat-o până acum, nu vor să lase pe nimeni să intre în bazele lor de apărare antirachetă', a spus el.

În septembrie 2019, preşedintele rus Vladimir Putin a propus mai multor ţări, inclusiv statelor membre NATO, introducerea un moratoriu privind amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa şi în alte regiuni. SUA au respins ulterior această iniţiativă, aminteşte TASS.

Tot în acel an, Ministerul rus al Apărării a propus SUA distrugerea lansatoarelor de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care, potrivit Moscovei, ar încălca Tratatul INF (bilateral), care a şi încetat în acelaşi an.

Referitor la summitul ruso-american de la Geneva, Lavrov a spus că nu s-a convenit pe hârtie asupra unei agende exacte.

Kremlinul a anunţat anterior că, la prima lor întâlnire, liderii Rusiei şi SUA vor discuta despre stadiul actual al relaţiilor bilaterale şi perspectivele dezvoltării în continuare a relaţiilor ruso-americane, probleme legate de stabilitatea strategică şi securitatea cibernetică, precum şi probleme din actualitatea internaţională, inclusiv cooperarea în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Aceasta va fi prima întâlnire personală dintre Putin şi Biden de la venirea acestuia din urmă la Casa Albă.

Relaţiile ruso-americane sunt la cel mai scăzut nivel după încheierea Războiului Rece, persistând disensiuni în numeroase dosare. Rusia se află sub sancţiuni occidentale după anexarea Crimeii în 2014, iar SUA au acuzat-o de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016 şi de numeroase, precum şi de campanii de destabilizare a aliaţilor lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.