Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia consideră 'provocatoare' ultimele mutări ale SUA și NATO în Georgia: Ce se poate întâmpla

nave armata razboi naval portavion

Manevre comune cu participarea militarilor georgieni, americani şi britanici au început miercuri în Georgia, a anunţat Ministerul Apărării al fostei republici sovietice din Caucaz, relatează AFP şi Reuters.

Circa 500 de soldaţi georgieni, 650 de americani şi 150 de britanici participă la exerciţii, prezentate drept cele mai importante organizate vreodată în ţară, care vor dura până la 26 mai la baza militară de la Vaziani, din apropiere de Tbilisi.

Citește și: Cele mai populare nume în Europa: Cum figurează România / FOTO

SUA au trimis pentru prima dată tancuri Abrams M1A2, potrivit ministerului georgian al Apărării.

Georgia aspiră de mai mulţi ani să adere la NATO, din care fac parte Marea Britanie şi SUA, şi încearcă să se apropie de standardele Alianţei Nord-Atlantice.

Citește și: Sfântul Gheorghe a fost interzis într-o țară importantă

'Georgia va deveni cu siguranţă membru al NATO, pentru că acest lucru este necesar pentru o lume stabilă şi mai paşnică', a dat asigurări preşedintele georgian, Ghiorghi Margvelaşvili, în cadrul ceremoniei de deschidere.

Aspiraţia Georgiei de a se alătura NATO trezeşte nemulţumirea Rusiei, care a fost angajată într-un scurt conflict cu Georgia în 2008 pentru controlul Osetiei de Sud, o regiune separatistă georgiană.

Citește și: Marele SECRET s-a aflat: Ce se află în interiorul unei piramide / VIDEO

După acest conflict, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, o altă republică separatistă georgiană.

Ministerul rus de externe a denunţat manevrele comune Georgia-NATO, calificând drept o 'provocare' care vizează destabilizarea situaţiei în regiunea Caucazului.

Citește și: Embrionii umani se dezvoltă mai repede in vitro

Criza ucraineană a redeşteptat amintirea războiului din 2008 şi a întărit dorinţa Georgiei de a adera la NATO şi de a se apropia de SUA, care acuză Rusia că-i susţine pe separatiştii proruşi în estul Ucrainei, fapt dezminţit de Moscova.

La rândul său, prim-ministrul georgian, Ghiorghi Kvirikaşvili, a afirmat marţi că 'aceste exerciţii nu sunt îndreptate împotriva nimănui' şi 'nu au nimic provocator', scrie agerpres.ro.

Citește și: Gafă colosală a unei mega-vedete: Cum a transformat într-un fiasco un eveniment unic

Miercuri, colonelul Jeffrey Dickerson, directorul american al manevrelor comune, a declarat că 'importanţa acestor exerciţii este de a ameliora interoperabilitatea între Georgia, SUA şi Marea Britanie'. 'Acestea ne vor permite să pregătim contribuţia Georgiei la forţă de răspuns a NATO', a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.