Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia creează o unitate de RĂZBOI INFORMAȚIONAL

Vladimir Putin

Ministerul de Externe rus a creat o nouă secţiune pe website-ul său pentru a condamna aşa-numitele 'fake news' (ştiri false) despre Rusia publicate de mass-media occidentală, în timp ce Ministerul Apărării a anunţat crearea unei noi unităţi specializate în războiul informaţional, relatează miercuri agenţiile DPA şi Reuters.

Deocamdată pe această 'listă a ruşinii' se regăsesc doar cinci ştiri difuzate de presa americană sau britanică, toate având în comun acuzaţii la adresa guvernului rus, scrie agerpres.ro.

Citește și: Kim Kardashian de Rusia a fost umilită de hackeri: Ce au publicat aceștia / FOTO + VIDEO

Una dintre aceste ştiri calificate de Moscova ca fiind 'fake news' este cea în care Bloomberg scrie despre acuzaţiile candidatului la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, legate chiar de 'ştiri false' difuzate în Rusia şi despre atacuri cibernetice prin care această ţară ar încerca să influenţeze unele procese electorale din alte state.

În respectiva listă regăsim şi ştirea postului NBC, care a transmis că, potrivit unor surse din serviciile secrete americane, Rusia intenţionează să-l predea autorităţilor americane pe Edward Snowden drept un 'cadou' al lui Vladimir Putin pentru Donald Trump.

Citește și: Tudor Gheorghe, alături de doi foști miniștri: Nu am făcut compromisuri pentru nunți

O altă ştire considerată falsă de autorităţile ruse trimite la relatarea publicaţiei The Telegraph privind un presupus complot rusesc pentru asasinarea fostului premier muntenegrean, Milo Djukanovic.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a precizat că lista cu 'fake news' va fi actualizată zilnic. Ea a subliniat faptul că obiectivul acestui demers nu este de a-i sancţiona pe cei care publică astfel de ştiri, ci mai degrabă să-i ajute 'să înţeleagă mai bine realitatea'. De asemenea, această iniţiativă este un răspuns dat 'trendurilor similare din Uniunea Europeană', a completat Maria Zaharova.

Citește și: Beyonce a fost vedeta la NBA All-Star Game: Ce a făcut artista

La rândul său, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat tot miercuri crearea unei unităţi speciale însărcinate cu războiul informaţional.

Strategii militari ruşi, la fel ca şi aceia din orice altă ţară, consideră acum propaganda ca fiind o componentă esenţială a războiului modern. 'Propaganda trebuie să fie inteligentă, abilă şi eficientă', a spus Şoigu în faţa Dumei de Stat.

Citelște și: Escrocherie pe Facebook: Cum ți se fură totul

Trupele specializate în războiul informaţional sunt 'create în principal pentru protejarea intereselor privind apărarea naţională şi pentru contracararea activităţilor în sfera informaţiilor', a explicat preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov. 'Conflictul informaţional este o componentă a conflictului general. Plecând de la aceasta, Rusia a făcut un efort de a forma structuri specializate', a adăugat el.

Săptămâna trecută, generalul ceh Petr Pavel, care conduce Comitetul Militar al NATO, a declarat că Rusia se află în spatele unei relatări false despre un viol comis de soldaţi germani în Lituania, el avertizând că Europa trebuie să se aştepte şi la alte 'fake news'.

Citește și: Drake face scandal cu premiile Grammy: Ce acuzații le aduce organizatorilor / VIDEO

Şi ministrul de externe eston, Sven Mikser, a declarat că se aşteaptă la intensificarea 'propagandei ostile' a Rusiei, ca urmare a iritării provocate Moscovei de desfăşurarea unor trupe ale NATO în statele baltice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.