Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia declară ARMISTIŢIU în cel mai fierbinte loc din Siria

homs

Un armistiţiu în provincia siriană Homs intră în vigoare joi, după un acord între armata rusă şi rebelii sirieni cu privire la crearea unei a treia zone de "detensionare" în Siria, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de AFP, potrivit agerpres.

Conform unui acord negociat la Cairo la sfârşitul lunii iulie între militari ruşi şi rebeli sirieni, "grupările opoziţiei moderate şi unităţile forţelor guvernamentale vor înceta complet focul" începând de la orele prânzului (09:00 GMT) în această a treia zonă de detensionare, situată la nord de oraşul Homs, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, într-un comunicat.

Citeşte şi: Donald Trump S-A SĂTURAT de războiul din Afganistan şi pregăteşte o măsură radicală

Această zonă cuprinde 84 de localităţi cu o populaţie de peste 147.000 de locuitori, potrivit sursei citate.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), printre localităţile vizate de armistiţiu figurează al-Rastan, Talbiseh şi al-Houla, care s-au numărat printre primele oraşe ce s-au revoltat împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad în 2011.

Aceste oraşe au trecut sub controlul opoziţiei în 2012 şi au scăpat de ocupaţia jihadiştilor, în special a celor din Statul Islamic.

Este vorba de a treia zonă de "detensionare" instaurată, după cele din sud-vestul Siriei şi Ghouta de Est, în apropiere de Damasc.

Două baraje de control şi trei posturi de supraveghere ale poliţiei militare ruse urmează să fie desfăşurate în zona de detensionare din Homs începând cu vineri, a indicat Igor Konaşenkov.

Citeşte şi: SUA schimbă legea imigraţiei. Green Cardul va fi acordat în funcţie de merit

Forţe ale poliţiei militare ruse au fost deja desfăşurate în alte două zone de detensionare pentru a supraveghea respectarea încetării focului.

O a patra zonă de detensionare ar urma să fie creată în regiunea Idlib (nord-vest), conform unui acord convenit la începutul lunii iulie în cadrul negocierilor de pace de la Astana, în Kazahstan, cu medierea Rusiei, Iranului şi Turciei.

Pe de altă parte, SUA au avertizat că o preluare a controlului asupra provinciei Idlib numai de către jihadiştii din Fateh al-Sham (fostul Front al-Nusra) ar avea consecinţe grave şi, prin urmare, lor le-ar fi dificil să descurajeze Moscova de a nu relua bombardamentele asupra acestei zone, potrivit Reuters.

Cel mai înalt oficial al Departamentului de Stat responsabil cu problema siriană, Michael Ratney, a declarat miercuri că recenta ofensivă a combatanţilor grupării Hayat Tahrir al-Sham, în care Fateh al-Sham ocupă un loc central, le-a permis acestora să-şi consolideze poziţia în această provincie. "Viitorul părţii de nord a Siriei este în mare pericol", a estimat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.