Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia i-a dat în gât: jumătate din țările UE au încălcat sancțiunile și și-au deschis conturi în ruble

Reuters
dolari ruble

Aproape jumătate dintre cele 54 de întreprinderi străine care au încheiat un contract de furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom au deschis un cont în ruble la Gazprombank pentru a-şi onora plăţile, anunţaă joi vicepremierul rus Aleksandr Novak, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti, relatează AFP.

Potrivit vicepremierului rus, ”54 de întreprinderi” au contracte cu Gazprom Export. ”După cifrele mele, aproximativ jumătate au deschis deja în banca noastră conturi speciale - în devize şi în ruble - care permit viramentul în devize, conversia în ruble şi plata gazelor naturale furnizate în ruble”, precizează el.

Citește și: Vom sta în frig și 'întunericeală', să facem economie: REPowerEU, planul UE pentru a ne scăpa de petrolul și gazele rusești

Citește și: Big Brother din colet! ANAF va primi datele clienților care cumpără online și plătesc ramburs

Citește și: Comisia Europeană dă liber la plafonarea prețurilor la gaze și energie: banii merg direct în buzunarele giganților din domeniu

”În zilele următoare, vom avea lista definitivă a celor care au plătit în ruble şi a celor care au refuzat să plătească”, adaugă el. În urma ”îngheţării” unor rezerve în devize, de care Rusia deispunea în străinătate, în sumă de 300 de mliarde de dolari, Kremlinul a promulgat un decret prin care impunea, începâmnd din aprilie, plata gazelor naturale în două faze - mai întâi un vărsământ într-un cont Gazprombank în euro sau în dolari, iar apoi conversia în ruble, într-un al doilea cont, deschs la aceeaşi bancă.

OCOLIREA SANCŢIUNILOR UE

Bruxellesul a avertizatî n mai multe rânduri că acest mecansim de conversie în ruble reprezintă oocolire a sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, însă mai multe state, care vor să-şi menţină aprovizionarea din Rusia, au cerut clarificări Comisiei Europene (CE).

Gigantul italian energetic ENI a anunţat marţi că a decis să deschidă un cont în euro şi unul în ruble la Gazprombank.

În schmb, Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale în Finlanda, a anunţat tot marţi că refuză să plătească Gazprom Export în ruble şi că se aşteaptă la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti. Altor ţări - ca Polonia sau Bulgaria -, care au refuzat să plătească în ruble, cu scopul de a nu susţine economia rusă pe timpul invaziei Ucrainei, Gazprom le-a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale. UE este principalul client al Rusiei şi caută, de la lansarea invaziei ruse a Ucrainei, să nu mai fie dependentă de hidrocarburi ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.