Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană dă liber la plafonarea prețurilor la gaze și energie: banii merg direct în buzunarele giganților din domeniu

gaze germania

Statele membre pot să extindă temporar reglementarea prețurilor pentru consumatorii finali de gaze, la o gamă largă de clienți, inclusiv gospodăriile și industria, arată Comisia Europeană.

Ca răspuns la prețurile excepțional de ridicate și de volatile la energie din ultimele luni, Comisia a prezentat miercuri o serie de măsuri suplimentare pe termen lung pentru a contracara prețurile ridicate la energie și pentru a aborda posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia. Comisia a prezentat, de asemenea, o serie de domenii în care organizarea pieței energiei electrice ar putea fi optimizată astfel încât să devină adecvată pentru tranziția de la combustibilii fosili și mai rezilientă la șocurile prețurilor, fiind totodată capabilă de a proteja consumatorii și de a livra energie electrică la prețuri accesibile.

Comisia invită statele membre să utilizeze în continuare setul său de instrumente privind prețurile la energie, care conține măsuri de reducere a facturilor la energie plătite de consumatorii europeni. În plus, statele membre dispun de o serie de măsuri pe termen scurt pe care le pot utiliza atât în prezent, cât și în cursul următorului sezon de încălzire.

Pe piețele gazelor măsurile sunt:

Posibilitatea ca statele membre să extindă temporar reglementarea prețurilor pentru consumatorii finali la o gamă largă de clienți, inclusiv gospodăriile și industria.

Sisteme temporare de tip întrerupător de circuit și măsuri urgente de asigurare a lichidității pentru sprijinirea funcționării eficace a piețelor produselor de bază, cu respectarea deplină a dispozițiilor privind ajutoarele de stat.

Utilizarea Platformei energetice a UE pentru a agrega cererea de gaze, pentru a asigura prețuri competitive la gaze prin intermediul achizițiilor comune voluntare și pentru a reduce dependența UE de combustibilii fosili din Rusia.

Opțiunile de intervenție pe piețele energiei electrice pentru statele membre:

Posibilitatea de a realoca veniturile inframarginale excepțional de mari (așa-numitele profituri excepționale) pentru a sprijini consumatorii este extinsă la următorul sezon de încălzire.

În plus, veniturile din congestii pot fi utilizate pentru a finanța sprijinul pentru consumatori.

O extindere temporară a reglementării prețurilor cu amănuntul pentru a include întreprinderile mici și mijlocii.

Pentru regiunile cu interconexiuni foarte limitate, posibilitatea de a introduce subvenții pentru costurile aferente combustibililor în sectorul producției de energie electrică, pentru a reduce prețul energiei electrice, cu condiția ca aceste subvenții să fie concepute astfel încât să fie compatibile cu tratatele UE, în special în ceea ce privește absența restricțiilor la exporturile transfrontaliere, legislația sectorială și normele privind ajutoarele de stat.

Măsuri la nivelul UE în cazul întreruperii totale a aprovizionării cu gaze

Comisia va facilita elaborarea unui plan coordonat de reducere a cererii la nivelul UE, cu măsuri preventive voluntare de reducere care să fie deja pregătite în caz de urgență. Într-un spirit de solidaritate, statele membre mai puțin afectate și-ar putea reduce cererea de gaze în beneficiul statelor membre care sunt mai grav afectate. Pentru a însoți aceste măsuri, ar putea fi necesară o plafonare administrativă a prețurilor la gaze la nivelul UE, ca reacție la o întrerupere totală a aprovizionării. Dacă va fi introdusă, această plafonare ar trebui să fie limitată la durata situației de urgență la nivelul UE și nu ar trebui să afecteze capacitatea UE de a atrage surse alternative de gaze de conductă și de GNL și de a reduce cererea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.