Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și China au fost atacate: Cine sunt cei care au avut curajul

hacker

Un grup necunoscut de hackeri numit "Strider" sau "ProjectSauron" a lansat atacuri cibernetice asupra anumitor obiective din Rusia, China, Iran, Suedia, Belgia şi Rwanda, informează luni cercetătorii Symantec şi Kaspersky Lab, relatează Reuters.

Grupul, care este activ cel puţin din 2011 şi ar putea avea legături cu o agenţie de informaţii, foloseşte un malware avansat şi ascuns numit Remsec, susţin cercetătorii Symantec într-o postare pe blog (http://symc.ly/2aTHoOm).

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Zeci de răniți la un concert al lui Snoop Dogg și Wiz Khalifa

Remsec se ascunde în reţeaua unei organizaţii şi nu trebuie instalat pe un computer individual, asigurându-le hackerilor control complet asupra calculatoarelor infectate şi permiţând furtul de informaţii.

Codul acestui malware conţine referiri şi la Sauron, personajul din The Lord of the Rings, precizează Symantec. "Strider" este porecla unui alt personaj principal din trilogie, Aragorn.

Citește și: S-a aflat cel mai mare SECRET al Bisericii: Ce pasaje a scos din Biblie

Într-o comunicare separată, Kaspersky Lab, cu sediul la Moscova, a numit grupul de hackeri care foloseşte Remsec drept "ProjectSauron" (http://bit.ly/2b0YtqV).

Printre ţintele noului grup se află organizaţii şi indivizi din Rusia, o companie aeriană din China, o organizaţie din Suedia şi o ambasadă din Belgia, a precizat Symantec.

Citește și: Cel mai frumos drum din lume se transformă în cel mai aglomerat

Kaspersky a anunţat că a descoperit 30 de organizaţii lovite până acum în Rusia, Iran şi Rwanda şi că ar putea exista şi alte victime în ţări în care se vorbeşte limba italiană. Ţintele atacate cu malware-ul Remsec includ agenţii guvernamentale, centre de cercetări ştiinţifice, entităţi militare, firme de telecomunicaţii şi instituţii financiare, adaugă Kaspersky.

"Ţinând cont de capabilităţile de spionaj ale acestui malware şi de ţintele sale cunoscute, este posibil ca grupul să fie un atacator de nivelul unei naţiuni", a precizat Symantec, fără a specula asupra identităţii guvernului care s-ar afla în spatele acţiunii.

Citește și: Delia și-a ieșit din minți! Mesaj VIOLENT pentru părinți: Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu…

În ciuda ştirilor din media care sugerează un şir nesfârşit de noi tipuri de atacuri cibernetice, Orla Fox, directorul pentru securitate al Symantec, a declarat că descoperirea unei noi clase de softuri de spionaj precum Remsec este un eveniment relativ rar, care nu se produce decât o dată sau de două ori pe an.

Remsec prezintă anumite similarităţi în codul folosit cu un alt malware despre care s-a crezut că a fost folosit de un guvern, este vorba de Flamer sau Flame, potrivit Symantec.

Citește și: O petiție susține că SRI vrea să folosească fonduri europene pentru a ne urmări fiecare pas

Kaspersky este de acord că grupul pe care îl numeşte "ProjectSauron" pare să fi adoptat instrumentele şi tehnicile altor softuri de spionaj, printre care şi Flame, dar precizează că nu crede că "ProjectSauron" şi Flame sunt direct legate.

Malware-ul Flamer a fost legat de Stuxnet, un virus despre care experţii de securitate susţin că a fost utilizat de SUA şi Israel pentru a ataca programul nuclear iranian în ultimul deceniu, scrie agerpres.ro.

Citește și: A arătat tot la piscină: Vedeta care a renunțat la haine, în București / FOTO HOT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.