Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și SUA, întâlnire pe tema dezarmării nucleare la Geneva

sua rusia

Ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov şi-a exprimat vineri speranţa în iniţierea unui dialog stabil cu omologul său american Andrea Thompson în cadrul unei reuniuni pe care urmează să o aibă pe 17 şi 18 iulie la Geneva pentru a aborda chestiuni legate de dezarmarea nucleară şi securitatea strategică, potrivit EFE şi Kommersant, potrivit agerpres.ro.

"Este necesară lansarea unui proces structurat şi sper că vom reuşi să facem asta, astfel încât să nu fim obligaţi să ne întâlnim doar din când în când şi nu doar în timpul crizelor acute", a declarat Riabkov presei la Moscova, la finalul unui eveniment cu ocazia celei de-a 208-a aniversări de la semnarea actului de independenţă a Venezuelei.

Se taie în carne vie în PNL: EXCLUDERI pe bandă rulantă într-o filială importantă

Exprimându-se cu privire la viitorul dialogului ruso-american în materie de control al armelor, diplomatul rus a declarat că, în pofida existenţei unor contacte între cele două părţi, cum ar fi vizita efectuată în această săptămână la Washington de o delegaţie rusă, Moscova nu are nicio siguranţă în continuitatea acestei relaţii.

"Nu avem certitudinea că ele (contactele) vor avea un caracter regulat şi că vom putea inversa tendinţa de distrugere a acordurilor existente", a afirmat el.

Citește și: Cristi Danileț, propunere BOMBĂ după decizia CCR - Judecătorul CERE ELIMINAREA prevederii privind judecătorii specializați pe corupție din lege

Apropiata reuniune între Riabkov şi Thompson la Geneva nu este prima, ei întâlnindu-se în luna ianuarie în oraşul Calvino pentru a încerca să salveze - fără succes - Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare în Europa (INF), semnat de Washington şi Moscova în 1987 şi care a fost suspendat de ambele părţi după acuzaţii reciproce de încălcare a pactului.

Riabkov anticipase că dialogul privind stabilitatea strategică dintre cele două ţări va fi reluat în curând, în special pentru a vedea dacă Rusia şi SUA pot prelungi Tratatul de reducere a armelor nucleare, cunoscut sub numele New START sau START III, care expiră în 2021.

Vezi și: Viorica Dăncilă dă de pereți cu Codrin Ștefănescu: 'Cred că și-a greșit meseria, scenarist i se potrivea. Nu există o listă neagră în PSD'

După întâlnirea între preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi respectiv Donald Trump, în marja summitului G20 de la Osaka (Japonia), liderul rus a anunţat că ambii au fost de acord ca şefii diplomaţiei din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Mike Pompeo, să iniţieze consultări pentru prelungirea tratatului.

În prezent, New START, care a înlocuit START din 1991, este ultimul pact important privind controlul armelor, semnat între Statele Unite şi Rusia, care rămâne în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.