Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia, în conflict cu NATO: Ce spune ambasadorul rus

terminator

Federaţia Rusă va profita, săptămâna viitoare, de o reuniune cu NATO, prima după 22 de luni, pentru a protesta împotriva întăririi militare 'absolut nejustificată' a Alianţei Nord-Atlantice în ţările baltice după criza ucraineană, a anunţat vineri ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, informează AFP. 'NATO a decis, folosindu-se ca pretext de criza ucraineană, să-şi schimbe atitudinea (faţă de Rusia) şi astăzi asistăm la o întărire militară în zona baltică, (întărire) care din punctul nostru de vedere este absolut nejustificată', şi-a exprimat regretul ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, în faţa jurnaliştilor la Bruxelles.

'Relaţiile dintre NATO şi Rusia sunt foarte rele. Nu avem o agendă pozitivă' după ce NATO şi-a suspendat orice cooperare practică cu Moscova, pentru a protesta împotriva anexării peninsulei Crimeea în martie 2014, a adăugat el. La acea dată, NATO a promis că va menţine deschis canalul de dialog politic, însă Consiliul NATO-Rusia, organism de schimb şi cooperare, nu s-a mai reunit din iunie 2014. Semn al unui uşor dezgheţ, cele 28 de ţări membre ale NATO şi Rusia au convenit să se reunească din nou la 20 aprilie la Bruxelles, la nivel de ambasadori. 'NATO a decis să se extindă, să se apropie de frontierele ruse', a subliniat Gruşko. Apoi, ca răspuns la anexarea Crimeei şi a ofensivei separatiştilor proruşi în Ucraina, 'NATO a desfăşurat forţe suplimentare, şi-a sporit activitatea militară pe bază de rotaţii, a adus echipament, a creat situri pentru stocarea de arme şi materiale militare, a majorat anvergura şi numărul exerciţiilor sale care au loc în zone din vecinătatea Federaţiei Ruse', a enumerat diplomatul rus. Potrivit lui Gruşko, 'aceasta schimbă foarte tare situaţia militară într-o regiune care, timp de ani de zile, a fost una dintre cele mai sigure în ceea ce priveşte ameninţările militare clasice, fără conflicte îngheţate sau probleme majore'. 'NATO trebuie să aleagă ce gen de relaţii îşi doreşte cu Rusia pe termen lung', a pledat Gruşko, deplângând 'logica de disuasiune' a Alianţei.

NATO îşi descrie întărirea prezenţei militare, ce urmează fie consolidată şi mai mult în lunile ce urmează şi să beneficieze de un puternic angajament militar american în trupe şi echipamente, drept 'un răspuns proporţional' la 'noile ameninţări' pe flancul său (estic), determinate de o atitudine 'mai dură' din partea Rusiei, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.