Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia interzice importul de bovine si carne de vita din Romania

vita
Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat pentru agentia Mediafax ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o singura carcasa. Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinara rusa) difuzat marti, interdictia vizeaza de asemenea proteinele procesate de origine animala, alimentele destinate animalelor si care contin astfel de proteine, dar si produsele facute din resturi provenind din procesarea carnii de vita, informeaza site-ul in limba engleza al agentiei Itar-Tass.

Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiforma bovina in Romania, cunoscuta si sub denumirea de "boala vacii nebune", ar fi fost consemnata de Biroul International pentru Epizootii.

Ultima interdictie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusa acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdictia abia in septembrie 2013.

Manastireanu (ANSVSA): Exista suspiciune de caz atipic de encefalita spongiforma la o singura carcasa

Presedintele ANSVSA Vladimir Manastireanu a declarat marti seara - dupa ce Rusia a anuntat interzicerea importurilor de carne de vita din Romania invocand boala vacii nebune - ca exista o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasa, nefiind insa cunoscuta provenienta animalului.

"Suntem in ancheta de aproximativ o luna si jumatate legat de acest caz, insa nu putem vorbi de o evolutie a acestei boli pe teritoriul Romaniei. Daca la finalul anchetei, ce presupune si teste in laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirma ca este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia in considerare si nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranta alimentara a populatiei", a spus Manastireanu.

El a tinut sa sublinieze ca in momentul de fata, din informatiile pe care le detine, situatia "nu e foarte grava", precizand o data in plus ca este vorba despre un "caz atipic", care nu este luat in considerare la nivel european si, implicit, nici in Romania.

Presedintele ANSVSA a adaugat ca la finalul anchetei vor fi facute publice informatii referitoare la acest caz, in prezent nefiind cunoscuta proveninenta animalului la a carui carcasa exista suspiciuni.

Romania a primit recent din partea Organizatiei Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".

Pe site-ul destinat alertelor europene in domeniul sigurantei alimentare nu figureaza o alerta referitoare la Romania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.