Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia intră galopant într-o criză alimentară: mâncarea este raționalizată într-o regiune, iar statul sporește verificările

retailgazette.co.uk
supermarket-mancare

Rusia anunță restricții privind vânzarea zahărului, cerealelor, făinii și uleiului vegetal în magazinele din regiunea Sahalin din cauza cererii urgente pentru aceste produse. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Agriculturii și Comerțului din regiune, Inna Pavlenko, la ședința plenară a Dumei regionale Sahalin de joi.

„Astăzi, la sediul guvernului din Regiunea Sahalin, am luat în considerare o serie de propuneri, inclusiv propuneri legate de limitarea vânzării celor mai „fierbinți” mărfuri la o singură persoană, deoarece în ultimele două săptămâni aceleași vânzări de zahăr a crescut de 2,5 ori (a vândut 764 de tone de zahăr)", a spus ea, relatează Interfax.

„Am calculat volumul stocurilor (n. r.: de produse alimentare pentru care acum există o cerere mare) de care avem nevoie în regiune pentru a preveni lipsurile. Angrosiştii noştri au crescut volumul achiziţiilor de produse alimentare importante din punct de vedere social, în primul rând zahăr, crescând de aproape trei ori volumul achizițiilor de zahăr. Și preconizăm că în următoarele două săptămâni, cât mărfurile sunt pe drum, vom rezolva situația", a spus ministrul.

Potrivit previziunilor sale, în două săptămâni va avea loc o „schimbare radicală în bine în situația cu furnizarea de zahăr și a tuturor celorlalte produse alimentare importante din punct de vedere social”.

Oamenii din regiune se plâng de creșterea prețurilor

La rândul lor, deputații au spus că primesc zilnic plângeri de la locuitorii din regiune cu privire la creșterea prețurilor de aproape două ori într-un număr de magazine. Ministrul a confirmat că astfel de contestații sunt primite și de către aceștia prin intermediul rețelelor de socializare, „colegii noștri, cu implicarea procurorilor, merg la astfel de magazine, se uită la valabilitatea unei astfel de creșteri de preț și efectuează lucrări explicative cu agenții economici”. "Verificările lor în magazine sunt efectuate și de angajații departamentului regional al Serviciului Federal Antimonopol al Federației Ruse și ai parchetului pentru a verifica prețurile și alte încălcări ale legislației actuale.”

Verificări în toată Rusia: zahărul, vizat de agenții antimonopol

Serviciul Federal Antimonopol (FAS) al Rusiei a raportat că, în numele prim-vicepremierului Andrei Belousov, verifică lanțurile de aprovizionare cu zahăr către magazinele de vânzare cu amănuntul pentru a preveni întârzierile la expediere. Agenția a subliniat că verifică nu doar producătorii și comercianții de zahăr, ci și intermediarii. Departamentul a promis că va transmite procurorilor datele privind încălcările descoperite.

„După cum arată practica, lipsa zahărului pe rafturile magazinelor într-un număr de regiuni este asociată cu o cerere excesivă, care este alimentată de organizații fără scrupule”, se arată în comunicatul de presă.

FAS le-a reamintit participanților de pe piață că este inacceptabil să crească prețurile în mod nerezonabil și să creeze lipsuri artificiale.

Vezi și: Europenii au început să îşi facă stocuri de truse de supravieţuire şi alimente, ca urmare a îngrijorărilor privind războiul din Ucraina

Cronologia crizei

Pe 15 martie, procurorul general Igor Krasnov le-a instruit subordonaților săi să verifice legalitatea creșterii prețului zahărului.

Pe 13 martie, Ministerul Industriei și Comerțului a anunțat că zahărul nu lipsește în țară, iar acesta dispare de pe rafturile magazinelor pentru că este deținut de intermediari „fără scrupule” în așteptarea creșterii prețurilor.

Pe 14 martie, guvernul a interzis exportul de zahăr în afara UE până la 31 august.

Context

De la sfârșitul anului 2020 până în iunie 2021, prețurile zahărului au fost reglementate prin acorduri între Ministerul Agriculturii, Ministerul Industriei și Comerțului, furnizori și comercianți cu amănuntul. Prețul cu ridicata a fost stabilit la 36 de ruble pe 1 kg, cu amănuntul - 46 de ruble pe 1 kg. În 2022, prețurile de vânzare până la 31 iulie au fost fixate la nivelul de 47 de ruble pe 1 kg. A fost stabilit un preț fix pentru zahărul furnizat comercianților cu amănuntul din depozitul producătorului și ambalat în saci de 50 kg cu plata în avans 100%. În acest caz, marja distribuitorilor nu trebuie să depășească 5%.

La începutul lunii martie 2022, Ministerul Agriculturii a convenit cu producătorii de zahăr că vor menține transporturile la nivelul perioadelor precedente, fără a reduce volumele.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.