Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia introduce pedeapsa cu închisoarea pentru insulte la adresa veteranilor

Wikipedia
Rusia armata

Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o lege care sancţionează insultele la adresa veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, pasibile de acum înainte cu o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, relatează AFP.

Citește și: Emanuel Ungureanu admite că sunt tensiuni în coaliție și acuză PNL: 'Dorința de a reface în culise alianța cu PSD este cât se poate de clară'

Miercuri, Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului) a înăsprit sancţiunile pentru apologia nazismului şi a introdus o responsabilitate penală pentru "difuzare publică deliberată a unor informaţii false" în legătură cu foşti combatanţi ai celui de-Al Doilea Război Mondial.

Insultarea unui veteran este de acum asociată unei "apologii" a nazismului" şi va fi pasibilă de o amendă care poate merge până la trei milioane de ruble (34.000 de euro) sau trei ani închisoare.

O pedeapsă şi mai severă, până la cinci milioane de ruble amendă sau cinci ani de închisoare, este prevăzută în caz de încălcare publică a demnităţii sau onoarei veteranilor, profanarea simbolurilor victoriei sau "nerespectarea flagrantă" a sărbătorilor care celebrează gloria militară rusă.

"Este inacceptabil să insulţi pe cei care au apărat patria. Este datoria noastră să apărăm memoria bunicilor noştri datorită cărora suntem în viaţă astăzi", a justificat preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, citat într-un comunicat.

Această lege mai trebuie validată de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului) şi promulgată de preşedintele Vladimir Putin, ceea ce este de regulă o simplă formalitate.

Victoria URSS asupra Germaniei naziste, cu preţul unor pierderi teribile, celebrată în cadrul unei mari parade militare la 9 mai, este unul din pilonii esenţiali ai patriotismului promovat de Kremlin.

Această lege survine după condamnarea în februarie a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, la o amendă pentru defăimare faţă de un veteran pe care îl calificase drept "trădător" pentru că apăruse într-o înregistrare video promoţională în favoarea schimbărilor constituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.