Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își face stație spațială proprie: Urmează să lanseze primul modul pe orbită

NASA
Statia Spatiala Internationala, ISS

Rusia a anunţat marţi că preconizează să plaseze pe orbită primul modul al unei noi staţii spaţiale proprii în 2025, an în care intenţionează să înceapă pregătirile pentru a abandona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), relatează EFE şi DPA.

"Deja se construieşte primul modul bază pentru noua staţie orbitală în serviciul Rusiei", a anunţat Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale Roscosmos, pe canalul Telegram, în care a postat şi un videoclip cu imagini ale lucrărilor, scrie Agerpres.ro.

Potrivit lui Rogozin, Corporaţia cosmică de rachete Energia are sarcina de a construi modulul până în 2025, pentru a putea fi plasat pe orbită.

Imaginile postate de directorul Roscosmos arată că lucrările se desfăşoară în atelierul 439 al corporaţiei Energia.

Pe 16 aprilie, vicepremierul rus Iuri Borisov a anunţat că ţara sa va abandona proiectul Staţia Spaţială Internaţională din 2025.

Perioada de exploatare a ISS, care a început să fie construită în 1998, expiră în anul 2024, însă diferite surse sugeraseră anterior posibilitatea de a prelungi funcţionarea staţiei spaţiale până în 2030.

ISS, compusă din structuri construite de Rusia şi SUA, este utilizată continuu de două decenii. În activitatea laboratorului orbital sunt implicaţi membri ai echipajului format în special din cosmonauţi ruşi şi astronauţi americani care efectuează cercetări ştiinţifice imposibil de realizat pe suprafaţa Terrei.

Potrivit postului public de televiziune Rossia-1, decizia de a abandona ISS a fost aprobată pe 12 aprilie, în cadrul unei reuniuni a preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu responsabili ai industriei spaţiale a ţării, în care au fost dezbătute şi planurile Rusiei privind construcţia unei staţii spaţiale proprii.

"Dacă se adoptă această decizie, va fi extrem de costisitoare. Cred că în zece ani preţul va ajunge la o mie de miliarde de ruble (13 miliarde de dolar), a declarat agenţiei RIA Novosti, Andrei Ionin, cercetător în cadrul Academiei Ruse pentru Cosmonautică.

Duminică, însă, vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat la postul naţional de televiziune că Rusia s-ar putea retrage încă din 2025. ''Nu putem pune vieţile în pericol'', a spus el la postul public.

Au existat tot mai multe cazuri de defecţiuni tehnice, a precizat Borisov. Cel mai recent, ISS s-a confruntat cu scurgeri de oxigen.

Anterior, Roscosmos anunţa că o decizie cu privire la viitorul ISS va fi luată după 2024, în funcţie de starea tehnică a staţiei spaţiale.

Preşedintele Vladimir Putin doreşte ca Rusia să îşi menţină şi să îşi consolideze statutul de principală putere nucleară şi spaţială, notează DPA.

Noua staţie spaţială ar putea costa Rusia până la 6 miliarde de dolari, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

ISS, compusă din structuri construite de Rusia şi SUA, este utilizată continuu de două decenii. În activitatea laboratorului orbital sunt implicaţi membri ai echipajului format în special din cosmonauţi ruşi şi astronauţi americani, care efectuează cercetări ştiinţifice imposibil de realizat pe suprafaţa Pământului.

În luna mai a anului trecut, Rogozin a anunţat într-un interviu acordat ziarului popular Komsomolskaia Pravda că Rusia intenţionează să construiască o nouă staţie spaţială deoarece actuala ISS va mai funcţiona cel mult un deceniu. ''Nu se ştie deocamdată dacă noua staţie va fi internaţională sau naţională", a precizat la acea vreme directorul Roscosmos.

În perioada sovietică, Rusia a fost prima putere spaţială care a dispus de un laborator pe orbita terestră. Prima staţie spaţială a fost Saliut-1. Ea a fost lansată pe orbită la 19 aprilie 1971 şi a fost distrusă la reintrarea în atmosferă la 11 octombrie 1971. Rusia a mai dispus şi de staţia spaţială MIR, în perioada 1986 - 2001. Această staţie spaţială de tip modular a servit ca laborator de cercetare în microgravitaţie, în care echipajele au efectuat experimente de biologie, fizică, astronomie, meteorologie şi aeronautică, în scopul de a dezvolta tehnologii necesare pentru ocuparea permanentă a spaţiului. MIR a fost prima staţie de cercetare din spaţiu locuită constant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.