Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia își întinde sfera de influență la nivel mondial: gest simbolic făcut în Asia

TASS
serghei lavrov

Moscova susţine eforturile regimului militar din Myanmar pentru stabilizarea ţării, a declarat miercuri la Naypyidaw ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de AFP şi dpa. El le-a urat succes gazdelor în organizarea alegerilor legislative de anul viitor, transmit agenţiile de presă ruse, relatează Agerpres.

În prima sa vizită în Myanmar de la lovitura de stat militară din februarie 2021, Lavrov s-a întâlnit cu conducătorii militari ai acestei ţări, cu care a discutat probleme de apărare şi de cooperare în domeniul securităţii. El a subliniat "parteneriatul tradiţional prietenesc" în relaţiile bilaterale.

Rusia aşteaptă o delegaţie "importantă" din Myanmar la Forumul Economic al Orientului, care va avea loc la Vladivostok la începutul lui septembrie, a mai arătat şeful diplomaţiei ruse.

Conducătorul regimului militar din Myanmar, Min Aung Hlaing, a făcut luna trecută o vizită în Rusia, unde a discutat cu oficialităţi din domeniul nuclear şi aerospaţial, iar la începutul războiului din Ucraina, guvernul său şi-a exprimat susţinerea faţă de Moscova. Armamentul reprezintă o componentă importantă a exporturilor ruse către Myanmar, menţionează AFP.

Lavrov a mai susţinut la Naypyidaw că Statele Unite nu au propus deocamdată Rusiei un nou dialog privind controlul armamentului nuclear.

Subiectul unui astfel de dialog ar fi înlocuirea tratatului Noul START, singurul acord important în domeniu rămas în vigoare între Moscova şi Washington, prin care se limitează arsenalele nucleare rus şi american la câte 800 de sisteme de lansare şi 1550 de încărcături atomice. Preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden au convenit în februarie anul trecut prelungirea tratatului. Săptămâna aceasta a început şi o conferinţă ONU pentru revizuirea Tratatului de Neproliferare Nucleară, reaminteşte dpa în acest context.

Zilele acestea, în Cambodgia au loc mai multe întâlniri ale miniştrilor de externe din Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), la care reprezentantul Myanmarului, Wunna Maung Lwin, nu a fost primit din cauza violenţelor care continuă în ţara sa la mai mult de un an de la puci.

Rusia este de asemenea izolată de mare parte din Occident după invazia în Ucraina, începută în februarie, însă îşi continuă contactele în sud-estul Asiei. Lavrov este aşteptat joi la Phnom Penh, la reuniunea ASEAN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.