Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia nu are de gând să renunțe la tranzitul prin Ucraina al gazelor naturale destinate Europei

Business24.ro
conducta gaze

Rusia nu are de gând să renunțe la tranzitul prin Ucraina al gazelor naturale destinate Europei, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS.

”Rusia și Ucraina au un acord privind tranzitul de gaze spre Europa; acest acord rămâne în vigoare pe toată durata lui de valabilitate. Dar, chiar și după expirarea perioadei de valabilitate a acestui acord, Rusia nu intenționează să renunțe la tranzitul prin Ucraina. Președintele Putin pornește de la ideea că, pe viitor, volumul de gaze livrat în Europa va crește, astfel că tranzitul prin Ucraina ar putea fi necesar. În același timp, Putin subliniază de fiecare dată că este o chestiune cu caracter strict economic și comercial și că el trebuie să răspundă cerințelor pieței. În ceea ce privește Ucraina, în calitate de proprietar al sistemului de transport (GTS), ea trebuie să asigure o stare tehnică normală a GTS”, a spus Peskov.

TASS menționează că, în decembrie 2019, Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană au semnat un nou contract pe cinci ani pentru tranzitul de gaze, cu posibilitatea de prelungire până în 2034. Documentul prevede, pentru primul an, un volum minim de pompare de 65 miliarde metri cubi de gaze și câte 40 de miliarde pentru fiecare din următorii patru ani. Înțelegerea privind tranzitul presupune principiul ”pompează sau plătește”, când plata pentru tranzit se percepe la volumul capacităților rezervate, chiar și în situația în care volumul pompat este mai mic.

Secretarul de presă a arătat, de asemenea, că Rusia salută intenția Statelor Unite de a renunța la sancțiuni împotriva proiectului ”Nord Stream-2”.

”Președintele Putin este la curent cu aceste declarații de la Washington și partea rusă salută aceste declarații”, a spus Peskov, întrebat fiind de jurnaliști în legătură cu reacția șefului statului la informația că SUA au renunțat să impună sancțiuni împotriva gazoductului ”Nord Stream-2”. Conducta, ce pornește din Rusia, traversează Marea Baltică și iese direct în Germania, are o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Partenerii europeni ai proiectului sunt companiile germane Uniper și Wintershall, cea austriacă OMV, cea franceză Engie și cea anglo-olandeză Shell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.