Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia: patru persoane au murit după ce au primit vaccinul Sputnik V; autoritățile confirmă un caz

sputnik 5 vaccin

Patru persoane au murit recent în Rusia, la scurt timp după ce au fost vaccinate cu Sputnik V, cazurile fiind luate în serios de autoritatea de reglementare a UE, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), relatează EUobserver, informează Mediafax.

Alți șase ruși au avut, de asemenea, complicații medicale după administrarea vaccinului, conform dosarelor interne de la RosPotrebNadzor, un organism rus responsabil cu administrarea vaccinărilor, văzut de EUobserver

Trei dintre cei decedați erau femei în vârstă de 51, 69 și 74 de ani. Al patrulea nu a fost identificat în doumente.

Decesele au fost legate de inimă, plămâni sau zahărul din sânge și ar fi putut sau nu să fi fost cauzate de Sputnik V, se arată în dosar.

Ceilalți șase pacienți erau tineri, bărbați și femei, dintre care unul avea doar 25 de ani. Ei au suferit o serie de reacții adverse, inclusiv dificultăți de respirație, convulsii, slăbiciune musculară, hipertensiune arterială, dureri de cap, amețeli și febră.

Autenticitatea unuia dintre dosarele de caz RosPotrebNadzor a fost confirmată oficial de Denis Logunov, virolog senior la Institutul Gamaleya din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V.

"Am solicitat informații despre acest caz și ... am obținut un răspuns. Acest caz nu este fals", a declarat el miercuri (7 aprilie) pentru EUobserver, vorbind despre femeia de 51 de ani, care a murit brusc după a doua doză de Sputnik V.

"Cazul a fost investigat. Nu s-a găsit nicio asociere cu vaccinarea", a adăugat Logunov, care a fost co-autor al unei lucrări privind siguranța Sputnik V, în publicația britanică The Lancet.

Unul dintre cazurile non-fatale a fost acoperit de un ziar local rus, PLN Pskov.

Dar ziarul a emis aceeași avertizare ca și Logunov. "Acest sindrom teribil [o boală pe care a avut-o pacientul] s-ar putea dezvolta din orice vaccin inofensiv", a spus PLN Pskov.

EUobserver a identificat în mod independent alți trei pacienți din fișierele filtrate prin intermediul conturilor lor de socializare, în timp ce un altul a fost identificat ca asistent medical într-un spital local din Ulyanovsk, un oraș din vestul Rusiei.

Decesele nu au fost confirmate, pentru că nu există un registru de decese open-source în Rusia.

Fondul rus de investiții directe, entitatea responsabilă pentru exportul Sputnik V, a refuzat să comenteze.

De asemenea, RosPotrebNadzor nu a răspuns la întrebările EUobserver.

La rândul său, EMA, care examinează în prezent Sputnik V pentru aprobare la nivelul UE, a confirmat că a văzut și dosarele cazului RosPotrebNadzor.

"Putem confirma că toate rapoartele sunt tratate serios de către EMA și evaluate în mod direct", a declarat joi o purtătoare de cuvânt a EMA, referindu-se la dosarele RosPotrebNadzor privind decesele și alte complicații.

Numărul total de cazuri (10) din dosarele făcute publice este redus în comparație cu milioanele de oameni care s-au simțit bine după ce au fost vaccinați cu Sputnik V.

Dar lipsa de transparență a Rusiei, precum și îngrijorările cu privire la standardele slabe de colectare a datelor, iscă întrebări dacă nu există și alte cazuri neraportate.

Știrile despre decesele de după administrarea Sputnik V vin pe fondul temerilor legate de utilizarea vaccinului AstraZeneca în Europa.

Dezvăluirile RosPotrebNadzor vin, de asemenea, pe fondul tensiunii politice asupra vaccinurilor.

Întreruperea vaccinărilor cu AstraZeneca a generat acuzații de hărțuire post-Brexit pentru UE, din partea unor voci britanice.

În același timp, Ungaria a început deja să utilizeze Sputnik V, în ciuda faptului că nu este autorizat EMA.

Iar Austria, Franța, Germania și Italia sunt în discuții avansate cu Rusia privind cumpărarea și producția vaccinului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.