Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia pregătește o mișcare de impact în Ucraina

Herson

Rusia pregătește o serie de mișcări cu un aparent ”iz democratic” în Ucraina, mai precis în regiunea Herson. Încă de la începutul războiului, regiunea Herson a fost ținta bombardamentelor trupelor rusești, iar populația din zonă este lipsită de apă, mâncare sau utilități.

În aceste condiții, rușii au schimbat conducerea regiunii, iar la putere au fost aduși pro-ruși și oameni apropiați de Moscova. Totul face parte dintr-un plan mai mare, asta pentru că rușii ar pregăti un referendum prin care să fie înființată Republica Herson, pe modelul republicilor Donețk și Lugansk.

Rusia și-a instalat propriul primar în Melitopol, în urma răpirii predecesorului său ucrainean săptămâna trecută, în timp ce primarul din Dniprorudne ar fi fost, de asemenea, răpit.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, susține că regiunea Herson este în pragul unei catastrofe umanitare, potrivit agenției Ukrinform. „Pe fondul invaziei, în așezările mici din regiune oamenii sunt lipsiți de medicamente și uneori de mâncare. Sunt, de asemenea, probleme în alimentarea cu energie electrică, gaz și apă”, a spus Denisova.

Având în vedere condițiile grele în care cetățenii se află și faptul că soldații ruși au împânzit regiunea, nu ar fi exclus ca un astfel de referendum ”cu arma la tâmplă” să treacă.

Armata rusă a preluat controlul asupra regiunii Herson din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, la un briefing.

Situația din regiunea Herson s-ar putea repeta și în alte zone din Ucraina, încă de la începutul invaziei existând planuri conform cărora Rusia ar urmări spargerea Ucrainei în mai multe ”republici independente”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.