Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia promite răzbunare Occidentului dacă acesta va confisca activele înghețate ale Moscovei pentru a reconstrui Ucraina / 'Furt pur și simplu' - Dmitri Peskov

putin nervos

Agenția de știri de stat rusă RIA a relatat duminică că țara se va răzbuna în aceeași măsură împotriva Occidentului dacă acesta va confisca activele înghețate ale Moscovei pentru a ajuta Ucraina, informează Business Insider.

Avertismentul agenției de știri a venit în contextul în care s-a raportat că liderii Grupului celor Șapte vor discuta despre cum să confiște în mod legal 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale rusești pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.

Uniunea Europeană, țările din G7, Australia și Elveția dețineau în mod colectiv investiții directe în economia Rusiei în valoare de 288 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, a raportat RIA, citând statisticile naționale ale țărilor occidentale.

Raportul RIA implică faptul că Occidentul are aproape la fel de mult de pierdut ca și Rusia în cazul în care Moscova ripostează.

Business Insider nu a putut verifica în mod independent afirmațiile RIA. Rusia a ripostat la sugestiile potrivit cărora bunurile sale confiscate ar putea fi folosite pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

"Furt pur și simplu"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor pe 29 decembrie că Rusia are o listă de active străine pe care le-ar confisca ca represalii dacă Occidentul ar acționa asupra activelor înghețate ale Rusiei.

Aceasta a calificat noțiunea de confiscare a activelor rusești drept "furt pur și simplu".

Între timp, există preocupări internaționale cu privire la legalitatea confiscării activelor rusești înghețate. O astfel de acțiune ar putea submina sistemul financiar internațional, spun experții în drept și în relații externe. De asemenea, ar putea eroda încrederea în dolarul american și euro ca monede de rezervă. Posibila confiscare de represalii a activelor de către Rusia ar putea îngreuna și mai mult ieșirea de pe piața rusă pentru companiile străine.

În prezent, Kremlinul examinează și microgestionează deja aproape fiecare plan de retragere a unei companii înainte de a-l aproba, a relatat The New York Times în decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.