Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia reacționează în urma evenimentului de la Kerci: Ucraina recurge la 'metode periculoase, provocatoare'

fox news
Serghei Lavrov

Ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat luni Ucraina că recurge la "metode periculoase" în strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident fără precedent care a dus la capturarea a trei nave ucrainene de către marina rusă, informează AFP şi TASS, informează Agerpres.

"A avut loc o încălcare şi au fost utilizate metode periculoase. Aceasta putea să creeze şi a creat o ameninţare şi riscuri pentru deplasarea normală a navelor în acest coridor maritim", între Marea Azov şi Marea Neagră, a declarat Lavrov.

Potrivit ministrului de externe rus, "provocarea" din strâmtoarea Kerci a avut loc "la ordinul direct" al conducerii Ucrainei. "Atunci când partea ucraineană a planificat această provocare, în mod sigur ea a luat în calcul avantajele suplimentare pe care doresc să le obţină din această situaţie, ţinând cont de faptul că SUA şi Europa, ca întotdeauna, vor lua partea provocatorilor", a susţinut Serghei Lavrov, potrivit TASS.

El a afirmat că Rusia inspectează navele din Marea Azov în conformitate cu acordurile internaţionale. "Am auzit că UE, prin reprezentanţii diplomaţiei sale, a declarat că aşteaptă de la Rusia oprirea inspecţiilor la navele din Marea Azov. Aceste inspecţii se desfăşoară în conformitate totală cu acordurile existente, inclusiv cu Ucraina", a spus şeful diplomaţiei ruse.

Citește și: Gabriela Firea, anunț neașteptat: 'Cred că mă las de tot de politică'

Lavrov a declarat că Federaţia Rusă nu este îngrijorată de posibilitatea introducerii unor sancţiuni împotriva ei din cauza situaţiei din strâmtoarea Kerci. "Acest lucru a încetat demult să ne îngrijoreze. (...) Este greu de sperat că am putea influenţa oameni care nu doresc decât să caute noi şi noi motive pentru a face presiuni asupra Rusiei", a subliniat acesta.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, în urma incidentului fiind răniţi şase marinari ucraineni. Navele, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, unde se afla destinaţia lor finală, portul Mariupol.

Incidentul armat a avut loc după ce trecerea convoiului ucrainean a fost blocată iniţial de un cargou rus plasat sub podul dintre Crimeea şi Rusia, peste strâmtoarea Kerci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.