Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia renunţă să expulzeze refugiaţi sirieni spre Damasc

Jobar Damasc

Rusia a renunţat vineri să expulzeze spre Damasc trei refugiaţi sirieni, în urma protestelor mai multor ONG-uri, printre care şi Amnesty International, a precizat pentru AFP o militantă rusă pentru drepturile omului. Deşi autorităţile i-au transferat la Moscova pentru a lua un zbor pentru Damasc, cei trei refugiaţi au fost în cele din urmă transportaţi într-un centru de detenţie provizorie la Mahacikala, în Daghestan, republică instabilă din Caucazul rus, potrivit Svetlanei Ganuşkina, preşedinta organizaţiei neguvernamentale Comitetul de Asistenţă Civică, ce militează pentru drepturile imigranţilor.

"Pentru moment, ei vor rămâne în acest centru până când vom reuşi să obţinem eliberarea lor şi, sper, acordarea unui azil temporar", a explicat ea. Autorităţile ruse au decis să anuleze expulzarea lor prevăzută iniţial pentru joi seară, a afirmat activista. Decizia de anulare a expulzării a fost luată, în opinia sa, la intervenţia preşedintelui Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin, Mihail Fedotov, şi a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care a emis o interdicţie de deportare a celor trei persoane spre Siria, unde războiul civil a făcut din 2011 peste 270.000 de victime. Originari din Alep, oraş din nordul Siriei în totalitate distrus de lupte, cei trei refugiaţi locuiau şi lucrau în Daghestan, conform Comitetului de Asistenţă Civică.

Doi dintre ei au ajuns în Rusia cu vize care acum sunt expirate, în timp cel al treilea a folosit paşaportul unui membru al familiei sale. De mai multe zile, ONG-uri ruse, susţinute de numeroşi cetăţeni ruşi pe reţelele de socializare, s-au mobilizat pentru a împiedica expulzarea. Amnesty International a calificat astfel drept 'ruşinoasă' abordarea autorităţilor ruse faţă de "persoanele care au nevoie de o protecţie internaţională", în timp ce Comitetul de Asistenţă Civică a atenţionat Rusia împotriva "încălcării fără precedent a dreptului internaţional". La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut vineri apel la "întărirea controlului asupra afluxului de refugiaţi, atât a celor care vin în Rusia, cât şi a celor care doar tranzitează teritoriul rus spre ţările din Europa", la o reuniune cu responsabili ai serviciilor de informaţii ruse. Aproximativ 1.000 de sirieni au cerut anul trecut azil temporar în Rusia, a declarat în ianuarie şeful Serviciului Federal de Migraţie, Konstantin Romodanovski, precizând că circa 7.000 de sirieni trăiesc în prezent în ţară, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.