Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia respinge din nou apelurile de a clarifica circumstanţele atacului asupra lui Aleksei Navalnîi

Alexei Navalnîi

Administraţia Vladimir Putin a respins din nou, miercuri, apelurile internaţionale pentru investigarea atacului asupra disidentului Aleksei Navalnîi, negând acuzaţiile şi subliniind că "nu datorează nimănui nimic", anunță MEDIAFAX.

Zeci de ţări din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, inclusiv Germania, Marea Britanie, SUA şi Franţa, au cerut Rusiei "să ancheteze şi să prezinte circumstanţele atacului chimic" care l-a vizat pe Aleksei Navalnîi.

Citește și: Lovitură de teatru! Nu Mihail Neamțu este propunerea PMP pentru funcția de viceprimar al Capitalei

"Rusia nu datorează nimănui nimic: nici Germaniei, nici altor ţări care acuză Rusia categoric dar fără fundament de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi", a reacţionat Aleksandr Şulgin, ambasadorul rus la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, citat de agenţia Associated Press.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Moscova a comunicat că raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice referitor la atacul asupra lui Aleksei Navalnîi se înscrie în "scenariul conspiraţiei". Diplomaţia de la Moscova a transmis că va prezenta versiunea sa asupra incidentului, calificat drept un "act de manipulare". Anterior, Preşedinţia Rusiei a catalogat drept "lipsite de fundament şi inacceptabile" acuzaţiile privind atacarea liderului opoziţiei ruse.

Rusia riscă sancţiuni punctuale din partea Uniunii Europene ca urmare a atacului care l-a vizat pe disidentul Aleksei Navalnîi, a declarat, miercuri, Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE. "Este vorba de o încălcare gravă a drepturilor civice prin utilizarea unei substanţe neurotoxice şi credem cu fermitate că acest incident nu poate rămâne fără consecinţe", a declarat Heiko Maas în Parlamentul Germaniei. "De aceea, în următoarele zile, ne vom coordona pentru o reacţie cu partenerii noştri din cadrul Uniunii Europene şi cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice", a adăugat Heiko Maas.

Citește și: Elena Udrea a dezvăluit semnificația semnului cu degetul la nas din Parlament. Cui îi era adresat gestul

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a declarat marţi că el crede că a fost atacat cu o substanţă neurotoxică de agenţi ai serviciilor secrete ruse deoarece Administraţia de la Moscova îl consideră o ameninţare în perspectiva scrutinului prezidenţial programat în Rusia în 2021. "Au înţeles că sunt mari probleme care îi ameninţă înaintea alegerilor pentru desemnarea membrilor Dumei de Stat", Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a afirmat Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, a fost adus în comă în Germania după ce s-a simţit extrem de rău în timpul unui zbor intern, în Rusia, pe 20 august. Liderul opoziţiei ruse a fost externat de curând. Medicii germani au stabilit că disidentul rus a fost atacat cu o substanţă neurotoxică din gama Noviciok. Rusia a negat orice implicare în presupusul atac şi a cerut dovezi că disidentul ar fi fost otrăvit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.