Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia respinge o cerere de întrajutorare judiciară în vederea audierii unui martor rus al doborârii zborului MH17

Business Insider
MH17

Rusia a respins o solicitare de cooperare a justţiei olandeze în vederea audierii lui ”Muchkaev”, un martor al doborârii, în iulie 2014, a zborului MH17 deasupra estului Ucrainei, soldată cu moartea tuturor celor 298 de persoane de la bordul avionului malaysian, a anunţat un tribunal de la Schiphol, relatează AFP, potrivit news.ro.

Serghei Muchkaev era, potrivit presei olandeze, comandantul unei brigăzi antiaeriene ruseşti care ar fi fost însărcinată, potrivit echipei de anchetă internaţională, să furnizeze racheta de tip BUK cu care a fost doborât atunci avionul aparţinând companiei malaysiene Malaysia Airlines.

Echipa de anchetatori a stabilit în 2018 că avinul a fost doborât cu o rachetă rusească deasupra zonei conflictului armat între Kiev şi separatişti proruşi, în estul Ucrainei.

Însă Moscova a respins mereu cu vehemenţă orice implicare în această dramă.

Tribunalul de la Schiphol a cerut luna trecută o cooperare judiciară prin care a întrebat dacă acest comandant este în măsură şi este dispus să depună mărturie.

Autorităţile ruse i-au răspuns judecătorului de instrucţie, la începutul lui decembrie, că ”întrebările (...) care este necesar să-i fie adresate martorului Muchkaev vizează date, între altele, cu privire la chestiuni militare care sunt supuse confidenţialităţii, conform legi ruse”, a anunţat tribunalul din Schiphol.

Acordarea ajutorului solicitat de către Olanda ar putea, consideră Rusia, ”aduce atingere intereselor de stat ale Federaţiei ruse şi, prin urmare, intereselor esenţiale ale Federaţiei ruse”, a anuţat tribunalul.

Rusia a răspuns, astfel, că ”nu este în măsură să coopereze”, potrivit tribunalulu olandez.

Judecătorul de instrucţie a închis, astfel, examinarea pe fond a anchetei.

Audierile urmează să continue la 20 decembrie.

Tribunalul din Schiphol a mai anunţat că rudele victimelor care au cerut Rusiei dreptate, în adierile din septembrie, au depus 301 cereri de indemnizaţie.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov şi ucraineanul Leonid Harcenko - patru comandanţi separatişti proruşi de grad înalt din estul Ucrainei, au fost inculpaţi de către parchetul olandez cu privire la crime.

Numai rusul Oleg Pulatov are un reprezentat legal în cadrul procesului olandez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.