Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se aliază cu Liga Arabă la ONU - Propunere de rezoluție cu privire la Gaza

John Minchillo/AP
onu

Rusia şi ţările din Liga Arabă, care s-au întâlnit miercuri pentru un forum arabo-rus în Maroc, au cerut un vot al ONU asupra unei rezoluţii pentru încetarea focului în Gaza, solicitând Statelor Unite să nu se mai opună prin veto, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Sperăm că Consiliul de Securitate îşi va ridica vocea în favoarea unei rezoluţii" pentru încheierea războiului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre votul programat a avea loc în cursul serii de miercuri la New York.

De asemenea, este "urgent să fie creat un stat palestinian", a spus el, şi chiar "să accelerăm procesul", deoarece, potrivit "unor surse, partenerii noştri occidentali dezvoltă planuri ascunse pentru a separa Cisiordania de Gaza".

Secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Hossam Zaki, a cerut "să nu existe niciun veto al unui membru permanent", referindu-se la poziţia SUA din 8 decembrie de la o procedură de vot anterioară în Consiliul de Securitate.

La deschiderea forumului dominat de tema războiului din Gaza, Lavrov a denunţat "violenţa zilnică la o scară fără precedent şi catastrofală" în enclavă.

Conform Ministerului Sănătăţii condus de Hamas, aproape 20.000 de palestinieni, majoritatea femei şi copii, au fost ucişi în mai mult de două luni de bombardamente israeliene ca represalii pentru un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Atacul a lăsat în urmă 1.140 de morţi în Israel, majoritatea civili, conform unui bilanţ al AFP bazat pe datele autorităţilor israeliene.

"Numeroasele noastre încercări" de a "determina Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care să ceară o încetare durabilă a focului sunt întâmpinate cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite", a spus Lavrov.

La Cairo, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut o "încetare imediată a focului", vorbind despre "un război de exterminare şi purificare etnică" în Gaza.

În ceea ce priveşte Rusia, el a spus că apreciază "ţările care au ales de la început să fie de partea dreaptă a istoriei" în faţa unei probleme care, în opinia sa, "nu a început la 7 octombrie".

"Ocupaţia (israeliană asupra teritoriilor palestiniene - n.r.) se află în centrul problemei", a spus el, cerând "o soluţie cu două state" şi "crearea unui stat palestinian în interiorul graniţelor din 1967 cât mai curând posibil".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.