Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și-a trimis spionii la Davos: S-au deghizat în instalatori, iar operațiunea a fost dejucată

RT
Vladimir Putin

Oficiali elveţieni au descoperit o aparentă operaţiune de spionaj a unor ruşi care se dădeau drept instalatori la Davos, unde are loc reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (WEF), a relatat marţi un ziar local, deşi poliţia nu a confirmat detaliile cheie ale cazului, notează Reuters.

Potrivit ziarului Tages-Anzeiger, cei doi ruşi au fost verificaţi de poliţia elveţiană în august anul trecut în staţiunea de schi, care găzduieşte în această săptămână reuniunea WEF a reprezentanţilor afacerilor şi elitei politice globale. Cei doi au prezentat paşapoarte diplomatice şi au părăsit ţara, scrie ziarul.

Citește și: Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

Poliţia din cantonul Grisons în estul Elveţiei a declarat că doi bărbaţi cu paşapoarte diplomatice ruse au făcut obiectul unei verificări de rutină a identităţii la Davos în august 2019, dar nu a fost stabilită o legătură între vizita lor şi WEF.

"Este adevărat că am verificat doi cetăţeni ruşi la Davos şi că ei s-au identificat cu paşapoarte diplomatice, dar noi nu am putut fi siguri de niciun motiv pentru a-i reţine. Ei au fost lăsaţi să plece", a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei cantonale, adăugând că poliţia nu i-a identificat niciodată pe bărbaţi drept instalatori.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Berna a respins informaţia apărută în presă, declarând că doi diplomaţi ruşi acreditaţi în afara Elveţiei au fost verificaţi şi lăsaţi să îşi continue drumul.

"Paşapoartele diplomatice se acordă oficialilor de rang înalt, nu muncitorilor manuali", a spus el. "Cred că a fost o glumă proastă", a adăugat el.

Citește și: Avocatul lui Dragnea răstoarnă situația, după ce Înalta Curte a respins eliberarea fostului lider PSD: Mai există cereri

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, a declarat la Moscova că nu era la curent cu incidentul.

Managerul fondurilor de investiţii Bill Browder, care a condus o campanie de expunere a corupţiei şi pedepsire a oficialilor ruşi pe care îi acuză de moartea avocatului său Serghei Magnitski, decedat într-o închisoare din Moscova, în 2009, după ce s-a plâns că a fost maltratat, a spus că incidentul arată până unde a ajuns statul rus.

Citește și: Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

"Ruşii îşi iau la ţintă în mod activ toţi duşmanii din toate ţările - ei au resurse uriaşe şi Davos este un loc important, iar acesta este singurul loc unde eu pot veni pentru a-i contesta personal pe oficialii ruşi pentru uciderea lui Serghei Magnitski", a declarat Browder pentru Reuters Today marţi la Davos.

Procurorii ruşi îl suspectează pe Browder că ar fi ordonat o serie de crime, inclusiv uciderea lui Magnitski, ceea ce finanţatorul a respins ca ridicol.

Citește și: Solicitare urgentă către Ludovic Orban! Se cere ‘alungarea’ unui cunoscut ministru .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.