Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia sugerează că specialiștii AIEA ar putea să fie uciși de Ucraina: 'Riscurile care predomină în mod constant acolo'

vladimir putin dmitri peskov

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat luni că nu se pune problema unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie (centrală ocupată și controlată de Rusia). „Nu, acest lucru este în afara întrebării", le-a spus el reporterilor ruși atunci când a fost întrebat. Viceministrul rus de Externe Serghei Rîabkov a declarat anterior că ideea promovată de Occident pentru a stabili o zonă demilitarizată în jurul centralei ar duce la o nouă creștere a riscurilor.

Partea rusă susține că este interesată de misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară, rămânând deschisă cooperării și interacțiunii, a declarat Peskov.

"Rusia este interesată de această misiune. Delegația care a luat parte la pregătirea sa este deschisă cooperării și interacțiunii, iar posibilele modalități de acțiuni viitoare vor fi discutate la fața locului, totul va depinde de detalii", a spus el, potrivit TASS.

"Repet încă o dată: așteptăm această misiune de mult timp, considerăm că este necesară", a subliniat Peskov. Totodată, i-a fost greu să răspundă cu exactitate la întrebarea referitoare la componența delegației ruse care a luat parte la negocieri, dar a menționat că acest lucru a fost făcut de misiunea diplomatică rusă de la Viena, precum și de reprezentanții armatei.

Rusia menționează că va asigura toată securitatea necesară a misiunii AIEA la Zaporojie, a declarat Peskov.

"În partea care privește teritoriul controlat de Rusia, va fi asigurată toată securitatea necesară [a misiunii AIEA la ZNPP], luând în considerare riscurile care predomină în mod constant acolo și care sunt asociate cu bombardarea neîncetată a acestui teritoriu de către partea ucraineană", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Totodată, el a precizat că misiunea AIEA va ajunge pe teritoriul centralei prin zona controlată de Kiev. "Știți că intrarea pe acest teritoriu se va face din zona controlată de forțele armate ucrainene. Acolo, din câte am înțeles, securitatea va fi asigurată de ucraineni", a adăugat Peskov.

"Credem în continuare că toate țările sunt obligate să exercite presiuni asupra părții ucrainene, astfel încât aceasta să nu mai expună continentul european pericolului prin bombardarea teritoriului centralei nucleare zaporizhzhya și al teritoriilor adiacente", a subliniat secretarul de presă al liderului rus.

Anterior, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea agenției de a trimite la centrala nucleară a fost formată și va ajunge acolo în această săptămână. Inspectorii vor evalua daunele fizice cauzate stației și o să determine performanța sistemelor de siguranță și securitate ale instalației. Specialiștii aflați sub conducerea Grossi vor trebui, de asemenea, să evalueze condițiile de muncă ale personalului centralei și să ia măsuri urgente pentru a asigura siguranța centralelor nucleare.

Centrala nucleară Zaporizhzhya, situată în Enerhodar, se află sub controlul trupelor rusești.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.