Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia stimulează exporturile de gaz natural lichefiat către Europa cu 20% în 2022

GNL gaz natural lichefiat

Rusia a furnizat Europei aproximativ 17 milioane de tone de gaz natural lichefiat (GNL) anul trecut, în creștere cu aproximativ 20% față de volumele din 2021, au arătat marți datele Refinitiv Eikon, compensând parțial o scădere abruptă a exporturilor de gaze din conductele rusești, anunță reuters.com.

Europa a stimulat importurile de GNL maritim - gaz transportat în formă lichidă la minus 160 de grade Celsius (minus 256 Fahrenheit) - pe fondul reducerii aprovizionării cu gaze prin conducte din Rusia din cauza unei crize politice profunde asupra Ucrainei.

Exporturile de gaze rusești către Europa prin conducte au scăzut la un minim post-sovietic în 2022, pe măsură ce cel mai mare client al său a redus importurile din cauza conflictului din Ucraina, iar o conductă majoră a fost avariată de explozii misterioase.

În același timp, Rusia și-a majorat exporturile totale de GNL în 2022 cu 8,6%, la aproximativ 33 de milioane de tone (aproximativ 45 de miliarde de metri cubi), din care mai mult de jumătate au fost expediate în Europa, arată datele Refinitiv Eikon.

Cel mai mare producător de GNL din Rusia, Novatek (NVTK.MM), a furnizat cea mai mare parte a livrărilor, după ce a livrat 20,8 milioane de tone din proiectul Yamal LNG în Arctica și 700.000 de tone de la Kriogaz-Vysotsk la Marea Baltică, potrivit Refinitiv Eikon.

Proiectul Sahalin-2 condus de Gazprom și-a majorat rezervele de GNL cu 11%, la 11,2 milioane de tone în 2022. Gazprom și Novatek nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.