Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia taie 'de la rădăcină' un fapt istoric, făcut de URSS: 'Transferul Crimeii către Ucraina a fost o crimă politică'

airspacehistorian.files.wordpress.com
Crimeea

Un proiect de lege cu privire la anularea transferului peninsulei Crimeea către R.S.S. Ucraineană, în anul 1954, a fost transmis spre examinarea Dumei de Stat a Rusiei, luni, anunţă Duma de Stat, informează Meduza, potrivit Rador Radio România.

Un proiect de lege a fost transmis Dumei de Stat care prevede anularea deciziei privind efectuarea transferului Crimeii de la R.S.F.S.R. la R.S.S. Ucraineană, în anul 1954. Documentul respectiv a apărut în baza de date a Camerei inferioare a Parlamentului rus.

Autorii documentului propun recunoașterea deciziei cu privire la transferul Crimeii ca fiind o decizie 'ilegală, neconformă cu principiile fundamentale ale statului de drept și ale dreptului internațional'. Proiectul de lege prevede că decizia respectivă a fost o 'crimă politică' comisă prin încălcarea constituțiilor R.S.F.S.R. și a fostei U.R.S.S.'. precum și 'fără a se ține cont de opţiunea poporului rus'.

Transferarea Crimeii trebuie recunoscută ca fiind „ilegală”

Potrivit deputaților ruşi, transferarea Crimeii trebuie recunoscută ca fiind ilegală nu numai 'din motive de restabilire a dreptului istoric', ci și pentru a 'tăia de la rădăcină terenul de sub propaganda autorităților ucrainene, care au introdus teza 'ocupației' din Crimeea în anul 2014'. După ce decizia din 1954 va fi abrogată, aliaților Ucrainei 'le va fi mult mai dificil să susțină pretențiile [autorităţilor de la Kiev] de a retroceda Crimeea Ucrainei', consideră autorii proiectului de lege.

Autorii inițiativei legislative sunt deputatul Konstantin Zatulin și senatorul Serghei Țekov (ambii membri ai Partidului Rusia Unită). După cum a menționat Sota, Zatulin a propus de cel puțin trei ori, în ultimii șapte ani, să abroge transferul Crimeii către Ucraina. Ultima dată când a făcut o astfel de propunere a fost în luna februarie 2024.

Evoluția istorică

După dezmembrarea fostei URSS, Rusia a recunoscut integritatea teritorială a Ucrainei, cu Crimeea în componenţa acesteia, ceea ce a fost confirmat, printre altele, de tratatele bilaterale semnate.

În anul 2008, Vladimir Putin, pe atunci premier al țării, a confirmat că Rusia recunoaște granițele Ucrainei.

'Crimeea nu este un teritoriu disputat. Rusia a recunoscut cu mult timp în urmă frontierele Ucrainei de astăzi', susţinea atunci Putin.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, după ce a organizat în regiune un referendum, cu sprijinul Moscovei și în prezența trupelor ruse, în care, potrivit datelor anunțate oficial, majoritatea covârșitoare a populației a votat în favoarea aderării la Federația Rusă. Organizarea unui astfel de referendum era nelegitimă din punctul de vedere al Constituției ucrainene. Comunitatea internațională, cu excepția a câtorva țări, continuă să considere Crimeea ca parte integrantă a Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.